Читај ми!

Нови лек за рак – у наредних 20 година велики број типова карцинома биће под контролом

Лечење рака једно је од најзначајнијих питања данашњице. Српски научник др Владимир Цмиљановић са тимом, и уз подршку Швајцарске, тражи лек који би био ефикасан и мање штетан од хемиотерапије.

Међународни тим научника, са српским стручњаком др Владимиром Цмиљановићем на челу, покушава да пронађе лек који би нападао метаболичке процесе у канцерогеним ћелијама. 

"Наш научни задатак је да покушамо да данашњу хемиотерапију, заменимо, да направимо боље терапије које су циљане и имунске терапије. Зашто је то битно? Хемиотерапије једноставно не могу да разликују здраве ћелије од канцерогених ћелија. Оне уништавају и канцерогене ћелије и здраве ћелије", истакао је др Владимир Цмиљановић, хемичар.

Другој генерацији лека против рака, на којем ради наш стручњак, циљ је да покрије што већи број различитих врста тумора терапијом која не би штетила здравом ткиву.

"Када кажете карцином мени као експерту на том пољу, одмах је у глави 250 различитих болести. Неке болести рака, као што су одређене врсте рака дојке, имамо под контролом. Неке врсте рака уопште немамо под контролом, јер су јако агресивне, као нпр. глиобластоми или рак панкреаса", истакао је доктор.

Доктор Цмиљановић верује да ћемо у наредних двадесет година велики број типова карцинома имати под контролом, као и да ће бити пронађени лекови за многе врсте, данас смртоносних карцинома.

уторак, 08. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи