Читај ми!

Апликацијом до превенције – колико је важно праћење концентрације алергена у ваздуху

Иако је пролеће за многе најлепше годишње доба, буђење природе и цветање биљака због све веће концентрације алергена у ваздуху постају ноћна мора. У дигиталном времену и са новим технологијама, могу да се предупреде нежељене ситуације.

Апликација xEco (extreme ecology), која је у функцији од прошле године, показује податке о мерењу концентрације алергена 25 врста биљака у ваздуху.

Помоћу те апликације могу се проверавати подаци о алергенима (индекс засићености ваздуха алергенима) са 25 локација у Србији. Приступ подацима је омогућен свима.

„Преко Портала отворених података који је успоставила Влада Србије, ти подаци су доступни свима. Ја сам заправо само направио један оквир који симплификује и људима на врло једноставан, прихватљив и лак начин приказује које су концентрације алергеног полена у ваздуху", рекао је аутор апликације Дејан Лекић.

Пошто је сада сезона цветања дрвећа, апликација показује податке да су тренутно повећане концентрације полена најчешће тисе, брезе, липе…

Нови Београд и Звездара су две локације мерења у главном граду. Лекић сматра да је, како је рекао, пошто имају радијус од педесетак километара, то довољно да се прикаже реална ситуација са концентрацијом алергена. Ипак, додаје, концентрација алергена је и сезонска појава.

„Тако до маја имамо појаву полена дрвећа, затим долази полен трава и на крају полен корова, који изазива највећи број проблема, имајући у виду да у породицу корова спада и амброзија", рекао је Лекић.

„Људи који имају проблема са здрављем, на све појаве, повећаног загађења и алергеног полена – реагују негативно", додаје.

Лекић истиче да је идеја коришћења апликација као што је xEco, да се људима информације о квалитету ваздуха и полену представе, како би се деловало превентивно.

уторак, 08. октобар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи