Читај ми!

Уколико се открије на време, рак дебелог црева је потпуно излечива болест

Март је месец борбе против малигних болести које сваке године у нашој земљи однесу више од 20.000 живота, а дијагнозу добије више од 35.000 наших грађана. Један од најчешћих, и код жена и код мушкараца, је рак дебелог црева који, како наводи др Марија Ристић, медикални онколог са Института за онкологију и радиологију Србије, ако се открије на време је потпуно излечив.

Рак дебелог црева је други по учесталости појављивања у Србији. Може да се превенира, може да се открије на време и може да се лечи и излечи. Генетске предиспозиције и лоше животне навике су фактори ризика за појаву ове врсте канцера.

Медикални онколог, др Марија Ристић, са Института за онкологију и радиологију Србије, наводи да данас постоје различите методе да се утврди постоји ли генетска предиспозиција за појаву рака дебелог црева.

„Али исто тако, сви пацијенти старији од 50 година требало би да иду на редовне превентивне прегледе. Такође, уколико се симптоми јаве раније, требало би да се јаве свом лекару, који ће их упутити на даље испитивање“, напомиње др Ристић.

Симптоми на које треба обратити пажњу су било какво дуготрајно ремећење уредног режима цревног пражњења, појава крви у столици, болови у трбуху.

Корона је мало успорила редован скрининг који постоји у Србији, али докторка наглашава да је најбитније да се пацијенти обрате за помоћ лекару на време и да буду свесни постојања ове болести како би благовремено могло да се крене са терапијом и болест излечи.

„Кад год је то могуће, хируршко лечење је апсолутно први корак. С друге стране, данас је остварен велики напредак у лечењу ове болести у нашој земљи, с обзиром на то да су лекови за, такозвану циљану терапију, постали доступни за пацијенте у првој линији лечења ове болести, чиме се Србија изједначила са стандардом лечења у Европи“, додаје саговорница Ане Стаменковић.

Уколико се открије на време, рак дебелог црева је потпуно излечива болест. Лекарима једини проблем представља само то што се болест тешко открива.

„Чак четвртина пацијената новооткривених у тренутку постављања дијагнозе, већ има метастатску болест, која по својој природи има најлошију прогнозу“, наглашава медикални онколог, др Марија Ристић.

уторак, 08. октобар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи