Читај ми!

Срђан доказао да и дијабетичари могу да уживају у добром залогају

Срђан Ћосић из Краљева већ осам година болује од дијабетеса тип два. Од када је променио режим исхране и почео сâм да припрема оброке, успео да изгуби око 40 килограма и смањи ниво глукозе у крви. То га је мотивисало да рецепте објављује на друштвеним мрежама како би помогао свима који болују од дијабетеса.

На препоруку лекара, уз измењен режим исхране и појачану физичку активност, четрдесетшестогодишњи Краљевчанин Срђан Ћосић успео је да регулише шећер и смањи телесну тежину.

„Успео сам значајно да скинем шећер који сам имао, који је ишао и до 19. Сада, задњих неколико година, имам нормалан шећер  – 5, 5,4. Скоро су ми стручњаци у Специјалистичкој болници 'Меркур' преполовили лекове које пијем као терапију. Препоручујем да свако нађе времена за себе, то је оно најважније у питању је здравље, наравно и уживање у храни, а резултати неће изостати“, наглашава Срђан.

У нашој земљи око 750.000 људи болује од дијабетеса. Превенција и редовне контроле су најбитније.

„Нашим пацијентима саветујемо да активно учествују у лечењу своје болести, јер за шећерну болест се каже – то је једна болест за чије су лечење потребна два лекара, а један од њих је сам пацијент“, истиче др Неда Бојанић из Саветовалишта за дијабетес Дома здравља Краљево.

Срђан припрема оброке са намирницима које, као дијабетичар, сме да једе. Однедавно, послужује их и својим пријатељима.

„Ја сада постим, с обзиром на то да је Васкршњи пост, и он ми је спремио суши без меса, са карфиолом, и он је сјајна замена за пиринач“, каже Срђанови пријатељ Дарко Митровић.

Михаилу Ђокићу су се највише свидели брускети са телетином и пршутом, а најзанимљивији су му били пилећи батаци због посебне текстуре.

После припреме јела, Срђан рецепте и слике објављује на друштвеним мрежама. Планира да отвори свој канал, а размишља и о штампаном издању, како би оболелима од дијабетеса помогао да измењеним начином исхране и повећаном физичком активношћу смање ниво глукозе у крви, и на тај начин поправе квалитет живота.

уторак, 08. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи