Читај ми!

Нови вирус вреба, изазива кашаљ и температуру, али не треба паничити

Кашаљ и температура до 39 степени, ових дана чести су симптоми код деце. Међутим, није у питању ковид, већ вирус који хара у колективима, али је срећом безопасан. Родитељи су забринути, иако лекари кажу да нема места паници, да је у питању вирус који се јавља код деце узраста од шест до 12 година, да пролази брзо, за два до три дана.

„Вирус се јавља код свих узраста, али се јавља и код мале деце. Који је вирус у питању још не знамо, градски Завод још није објавио који је вирус у питању, али с обзиром да је равнотежа у природи поремећена, могуће да је у питању вирус грипа. Важно је да га препознамо на основу клиничких симптома и да клиничке анализе то потврђују“, наводи др Радмила Косић, педијатар Дома здравља „Звездара“.

Сличности са ковидом има. Дефинитивну разлику на основу прегледа не можемо да донесемо. Од тестиране деце проценат позитивних је веома мали. Они који имају благе симптоме се и лече код куће, и ако су искусни и не доведу дете код лекара.

„Некада имају температуру четири и пет дана. Али када дете добро изгледа, када нема патологију, онда нема разлога за забринутост, можда за чешћу контролу и за појачану негу код куће – више течности, сируп температуру и онда то брзо прође“, објашњава докторка.

Статистике на дневном нивоу које водимо због прегледа у ковид амбулантама, показују да деца значајно више оболевају у овом периоду од болести које имају у клиничкој слици повишену температуру, кашаљ и кијање. Али, у оптицају је и један цревни вирус који није карактеристичан за овај део године. Веровато су два различита вируса у циркулацији.

„Све је некако поремећено. Један вирус смо имали много пре октобра када је кретао. Да ли је ситуација са короном пореметила ситуацију, или смо се опустили и скинули маске“, каже Косићева.

Доста течности, много је важнија од количине хране. Важна је и врста хране, лака храна, пробиотик...

Не треба да се лечимо преко интернета него код свог изабраног лекара.

Свако може да попије чај или воду кашичицом на пет минута, чак и онда када има нагон за повраћањем. Постоји и низ фармацеутских препарата који се размуте у води, надокнаде минерале.

„У зависности од тога колико је вирус агресиван и стања организма, три до пет дана траје опоравак од стомачног вируса. Кад не иде после дан, два неопходно је да се дете упути у болницу да би примило интравенозну рехидратацију, јер је то једино што нас угрожава код цревних вируса. Одрасли су ретко у опасности“, истиче Радмила Косић.

уторак, 08. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи