Читај ми!

Институт „Дедиње“: Изведена прва „симултанка“ ТАВИ-ЕВАР у Србији

Са отварањем нове „свемирски” опремљене зграде „Дедиња 2”, са хибридном салом коју су толико желели, пред лекарима Института за кардиоваскуларне болести „Дедиње” отворили су се нови изазови.

Не чекајући да се слегну страсти и узбуђење након првих подвига постигнутих у новим просторима у којима су само у једном дану извели 21 операцију на отвореном срцу, оборивши тако европски рекорд, а мало пре тога у једном дану извели 10 ТАВИ процедура замене аортног залиска и заједно са лајпцишком клиником поделили европски трон, медицински тимови Института су се одлучили и за једну „медицинску симултанку".

Данас је, први пут у српској медицини, 85-годишњем пацијенту у истом захвату имплантирана аортна валвула ТАВИ и ендоскопски решена анеуризма аортне валвуле (ЕВАР).

У тиму који је симултано извео ове захвате били су др Дарко Бољевић и др Михајло Фаркић који су извели ТАВИ процедуру, др Драган Сагић, др Владимир Ковачевић и др Владимир Михајловић су радили интервенцију ЕВАР. Анестезију је водила др Марина Лукић. Чланови тима који су препарисали феморалне артерије били су др Миодраг Илић, др Милена Генчић и др Александар Бабић.

„Ово је прва хибридна интервенција ове врсте урађена у Србији, којом је пацијенту решена тешка аортна стеноза, а који није био операбилан због веома калцификоване, такозване, порцеланске аорте, која није допуштала примену класичне хирургије. У истом чину решена је и анеуризма абдоминалне аорте, која је претила руптуром, са потенцијално неповољним исходом. Настављамо истим темпом, и са фантастичним ТАВИ решењима, и са комбинованим процедурама у новој хибридној сали, која нас својим технолошким могућностима посебно инспирише", рекао је др Дарко Бољевић након завршеног првог симултаног захвата ове врсте у Србији.

уторак, 08. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи