Читај ми!

Још један опасан тренд инфлуенсера – пијење метиленског плавог

Здравствени професионалци осудили су кориснике друштвених мрежа и инфлуенсере због промовисања здравствених ефеката метиленског плавог, антифунгалне боје која се често користи за чишћење акваријума.

Нутриционисти, фитнес инструктори и инфуенсери утркују се на Инстаграму и Тик-Току да нахвале врлине хемикалије за коју тврде да појачава метаболизам, подмлађује, побољшава когнитивне капацитете и може чак да лечи и ковид.

Често постављају селфије са исплаженим језиком који је плаве боје због хемикалије.

Популарност метиленског плавог потекла је из једне студије из 2015. године, у којој је њен аутор др Кан Као са Универзитета у Мериленду хвалио ефекте те хемикалије код деце са Хачинсон-Гилфордовим синдромоом – фаталној болести која изазива прерано старење.

Фитнес инструктор Бен Гринфилд рекао је својим стотинама хиљада пратилаца да је метиленска плава „снажан појачивач когнитивних способности“.

Други инфлуенсери су описивали њене „неуропротективне ефекте против упале мозга“, утицај на побољшање памћења и нудили је чак и као „потенцијални лек за Алцхајмерову и Паркинсонову болест и деменцију“.

Слушајте докторе, а не инфлуенсере

Са друге стране, здравствени стручњаци позивају на опрез.

„Постоји огромна разлика између фитнес инфлуенсера и квалификованог медицинског професионалца“, истиче фармаколог Хусеин Абдех за Индипендент.

Упозорава да људи не треба да слушају медицинске савете од инфлуенсера.

„Лекове узимајте само ако вам их је преписао доктор или апотекар. Иако је тачно да се метиленско плаво користи у неким медицинским терапијама, такав вид лечења мора да препише и контролише квалификовани доктор“, објашњава Абдех.

Истиче да та дезинфекцијске хемикалија може да буде веома токсична у већим дозама.

„Узимање неконтролисане количине може бити веома опасно. Штавише, може и да негативно утиче на друге терапије и лекове које узимате и умањи или потпуно елиминише њихов ефекат“, додао је Абдех.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи