Читај ми!

Чичока, храњива ризница за дијабетичаре и људе са повишеним холестеролом

Она би требало би да се што чешће нађе на јеловнику дијабетичара, људи са повишеним нивоом холестерола и триглицерида, али и са поремећајима цревне флоре. О значају и лековитости чичоке говорио је у Јутарњем програму народни травар Момчило Мома Антонијевић.

Зато што подсећа на кромпир, чичоку у Србији зову дивљи кромпир. Међутим, постоји једна велика разлика између њих, чичока не садржи скроб.

„Уместо тога, садржи инулин који је једно врло важно нерастворно влакно сачињено од полисахарида веома корисног за нашу цревну флору и људе који пате од дијабетеса“, навео је Антонијевић.

Чичока је такође богата есенцијалним масним киселинама, које, како каже, не можемо другачије да унесемо у организам.

„Осим тога, чичока у себи садржи и много других храњивих супстанци, попут цинка и гвожђа, па се препоручује свима који пате од анемије“, каже Антонијевић, додајући да би чичоку пре свега требало конзумирати у свежем облику.

Богата је флуором и то у облику да тело може да га искористи, па је чичока зато добра и за здравље зуба.

Онима који имају услова да је гаје Антонијевић препоручује да то и ураде. Сади се када и као кромпир и врло је захвална.

Дијабетичари и они са повишеним холестеролом

Не само да се чичока препоручује дијабетичарима и људима са инсулинском резистенцијом, већ и онима са повишеним нивоом холестерола и триглицерида у крви.

Народни травар је у Јутарњем програму дао и рецепт за салату од чичоке, јабуковог сирћа и ланеног уља, која је одлична за људе који пате од анемије или имају повишен ниво масти у крви.

Антонтијевић је препоручио да чичоку конзумирају и они који немају поменуте здравствене проблеме, јер је она потпуно безбедна за све узрасте.

Он је открио и још неке рецепте са чичоком, попут каше за отоке и туршије за дијабетичаре.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи