Читај ми!

Скривени натријум у шумећим таблетама за болове – опрез са парацетамолом

Растворљиви лекови против болова, аналгетици, доносе брзо олакшање пацијенту који трпи било коју врсту бола. Истраживачи упозоравају да неки од ових лекова имају повећане и скривене количине соли, које негативно утичу на људe са кардиоваскуларним обољењима.

У студији која је недавно објављена у European Heart Journal истиче се да се на сваких пола грама парацетамола у таблети на растварање налази око 0,4 грама натријума који је један од главних компонената соли.

Натријум се често додаје лековима како би се лакше растворили у води и како би се брже апсорбовали, за разлику од таблета које се пију нерастворене. На овај начин се, узимањем тих лекова, често може премашити дневни унос соли у организам.

Истраживање је засновано на студији која је обухватила популацију у Уједињеном Краљевству, а сугерише лош утицај аналгетика за људе који имају кардиоваскуларне болести.

Упоређивани су подаци око 300.000 одраслих старијих од 60 година, од којих су неки имали висок крвни притисак, а неки нису, али су свима њима лекари недавно преписали парацетамол.

Пацијенти који су свакодневно узимали парацетамол више су били изложени ризику од срчаног удара, срчаног застоја, него пацијенти који су узимали аналгетике без натријума.

Бројне студије су показале везу између натријума и кардиоваскуларних болести међу пацијентима са високим крвним притиском.

Особе са високим и нормалним крвним притиском биле су изложене сличном ризику од срчаних проблема када су додавале со у оброке.

Биће потребни додатни тестови како би се утврдило да ли је ова додатна доза натријума довела до високог крвног притиска који утиче на здравље срца.

У међувремену, истраживачи су упозорили лекаре и пацијенте на свест о узимању лекова са повишеном дозом натријума.

„Људи би требало да обратe пажњу на дневни унос соли, као и скривени унос соли који се налази у аналгетицима“, рекао је лекар Чао Зенг који ради при Централном универзитету у Кини.

Иако америчка агенција за храну и лекове захтева да сви лекови са повећаним количинама натријума треба да буду видно обележени, не упозорава се на потенцијално штетни утицај натријума, који садржи парацетамол, на кардиоваскуларне болести. Добијени резултати предлажу ограничен унос шумећих таблета парацетамола.

Срећом, постоје неки облици растворљивог парацетамола који се праве или без натријума или је натријум у малим количинама. Ово су одличне алтернативе за оне који траже брзе ефекте шумећих лекова без могућих недостатака дуготрајне употребе.

„Постоји хитна потреба да се потрошачи заштите од оваквих ризика по здравље. Најефикаснија стратегија ће вероватно бити обавезно обележавање свих лекова који садрже веће количине натријума на предњој страни паковања“, наводе истраживачи.

среда, 09. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи