Читај ми!

Забележен први случај излечења жене од ХИВ-а

Пацијенткиња из САД постала је прва жена и тек трећа особа која је излечена од ХИВ-а након пресађивања матичних ћелија.

Случај излечења представљен је на конференцији посвећеној ретровирусима у Денверу, а први је пример који укључује коришћење крви из пупчане врпце да се лечи акутна мијелоцитна леукемија, која се јавља у ћелијама за производњу крви у коштаној сржи.

Од када је примила крв, средовечна мелескиња је у ремисији и без присуства ХИВ-а већ 14 месеци без потребе за додатном антиретровиралном терапијом.

Донор је био природно отпоран на вирус који изазива сиду.

„Ово је сада треће излечење овим путем и прво код жене заражене ХИВ-ом“, рекла је Шерон Левин, председница Међународног друштва за борбу против сиде.

Два претходна случаја била су мушкарци, један белац, један латино порекла, којима су пресађене матичне ћелије одраслих особа које се чешће користе у трансплантацији коштане сржи.

Најновији случај „пацијенткиње из Њујорка“ део је шире студије Универзитета Калифорније и Универзитета Џонс Хопкинс у Балтимору, која прати 25 људи са ХИВ-ом који се подвргавају пресађивању матичних ћелија као третману против канцера и других болести.

Пацијенти се прво подвргавају хемотерапији да се убију ћелије заражене раком, а онда добијају матичне ћелије од донора са специфичним генетским мутацијама због којих њихове ћелије немају рецепторе које вируси користе да би их инфицирали.

Научници верују да појединци који приме терапију онда развијају сличну отпорност коју донори имају.

Левинова истиче да иако трансплантација коштане сржи не може бити одржива стратегија за лечење милиона људи са ХИВ-ом, њихова студија показује да је лек против ХИВ-а могуће развити и показује потенцијал генске терапије у ту сврху.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи