Читај ми!

Рецепт за здрав слаткиш: куглице са малинама

Предлог о томе како да направите здраве слаткише, али да они буду укусни и једноставни за припрему, у РТС Ординацији понудила је нутрициониста Јована Славковић.

Пре припреме самог слаткиша, Јована је објаснила да се здрав слаткиш од нездравог разликује по томе што су ови нездрави препуни шећера и маргарина, али и других додатака.

„Дефинитивно бисмо здрав од нездравог слаткиша могли да разликујемо тако што приликом припреме здравог слаткиша користимо адекватне замене за шећер и адекватне замене за масти. То би подразумевало и да слаткиш који сами припремимо, или негде купимо не садржи додате шећере, вештачке заслађиваче, конзервансе, боје, појачиваче укуса. То би био први савет како бисмо могли да разликујемо здрав од нездравог слаткиша", каже нутриционисткиња.

Иако делује да је тешко да се направи слаткиш без додатог шећера, без белог брашна, без појачивача, без неких масти, Јована има предлог како да се све то постигне.

Са гледаоцима РТС Ординације поделила је један од својих рецепата за здрав слаткиш - куглице са малинама.

Јована Славковић је напоменула да је у реду да сир буде пуномасан, јер он треба да садржи протеин, али да уместо маскарпонеа у овом рецепту може да се користи и неки други ситан сир који је обезмашћен и који садржи још већи проценат протеина.

„Такође можемо користити и друге ферментисане млечне производе, па би тако особа која има претерану телесну масу могла да користи друге изворе млечних производа са мањим процентом масти", посаветовала је нутриционисткиња, а водитељка је осим пакованог сира још предложила урду или сир који се продаје на пијаци.

Јована се сагласила са том идејом јер ти сиреви садрже мањи проценат масти, због чега се и препоручују особама са прекомерном телесном масом.

„Конкретно код овог (маскарпонеа), пошто садржи већи проценат масти могли би да га користе спортисти или деца у развоју или особа која нема проблеме са прекомерном телесном тежином или холестеролом", рекла је гошћа РТС Ординације, додавши да ће тај маснији сир ипак додати на пуноћи укуса самим куглицама и посластици.

Кокосово брашно, широко доступан производ, заправо представља извор влакана, а нутрициониста је објаснила и његов значај у овом конкретном рецепту.

„Овде је због протеина и влакана јер заправо кад унесемо слаткиш који у себи има и влакна он ће спречити да се глукоза прекомерно ослободи у наш крвоток", рекла је.

Реч је о томе да кокосово брашно спречава нагли скок шећера и  прекомерно лучење инсулина и тиме ће додатно спречити да имамо нагле нападе глади у току дана, кад поједемо овакав слаткиш.

Биљна млека прављена код куће 

Код ставке о кокосовом млеку установили смо да га није увек лако пронаћи и да приликом његове куповине треба обратити пажњу да и та млека не садрже појачиваче укуса и додате шећере, па је нутриционисткиња препоручила као најадекватнију опцију да се биљна млека праве самостално код куће.

„Тако било које биљно млеко може да уђе у састав ове рецептуре. Може то да буде и бадемово млеко, овсено млеко, сусамово такође. Врло се једноставно праве у кућним условима и приступачни су свима за прављење", препоручује нутриционисткиња у Ординацији.

Иако количина од само једне кашике меда делује мало, нутриционниста каже да је то довољно јер и сам кокос има шећер у себи, а подсећа да се у куглице додаје и воће које такође садржи шећер.

„Ово може да буде опционо, тако да неко ко тек прелази на здраве слаткише може да повећа количину меда у почетку, док се мало не адаптира на укус здравих слаткиша", каже Јована Славковић, ипак уз савет да је боље да се не повећава та количина, јер је много боље одвикавање од те потребе да се свакодневно једе много слатко.

Када се дода арома ваниле и измешају сви састојци, онда се праве куглице у које се дода замрзнута малина, односно малина се стави у средину, а око ње обмота маса од сира и кокоса. Уместо малине, могуће је да то буде и неко друго воће као што је боровница или вишња.

„Ми смо одабрали малину пошто је то воће које садржи мали проценат шећера, а овде у обзир долази сво бобичасто воће које има низак садржај шећера, па тако можемо да ставимо вишње, купине, рибизле", додатна је идеја стручњака.

Иако су ово здрави слаткиши, то не значи да се могу јести у неограниченим количинама. Зато је Јована дала препоруку о довољној количини: „Ова куглица има двадесетак грама и она по овој рецептури садржи неких 50 до 60 калорија, што значи да би могло да се поједе једна до две куглице, уколико имамо потпуно избалансирану и здраву исхрану и не уносимо додате шећере кроз друге намирнице".

Иако ово поново звучи мало, Јована подсећа на градиво које смо научили у претходним емисијама РТС Ординације: „То је зато што кроз свакодневну исхрану нисмо ни свесни кроз које све намнирнице уносимо шећере, па тако да бисмо избегли прекомеран унос шећера боље ограничити се на једну - две или баш ако пазимо на исхрану можемо да повећмо и на четири", рекла је нутриционисткиња у РТС Ординацији.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи