Читај ми!

Национални дан без дуванског дима, идеална прилика да оставите пушење

Национални дан без дувана обележава се 31. јануара под слоганом „365 дана без дувана“. Ове године, поред указивања на штетне ефекте дувана и дуванских производа и изложености дуванском диму, посебно се наглашава значај престанка пушења, о чему је за РТС говорила и докторка Ана Јовићевић, епидемиолог онколог са Института за онкологију и радиологију Србије.

Када се појавила пандемија коронавируса у јавности је почела да кружи лажна информација да су пушачи заштићенији од ковид инфекције, што је убрзо демантовано. Познато је да је пушење фактор ризика за појаву разних обољења, ипак, Национални дан без дуванског дима поново дочекујемо са поражавајућом статистиком, наглашава гошћа Дневника, др Ана Јовићевић, епидемиолог онколог са Института за онкологију и радиологију Србије.

„Велики је број пушача међу одраслим становништвом. Негде 17 посто међу младима и то онима који су први разред средње школе. Алармирајући је податак да је у око две трећине домаћинстава, преко 60 одсто домаћинстава, дозвољено пушење у домаћинству, било у једној или свим просторијама, што значи да су сви укућани и деца изложени дуванском диму од првог дана“, наглашава докторка.

Пушење је дозвољено и у угоститељским објектима. Србија није постала земља без дуванског дима. Већ одавно је требало да на паклицама цигарета имамо опомињуће фотографије, али ни ту се ништа није променило.

„Када је 2010. године донет нови закон о заштити становништва од дуванског дима, много добрих ствари је уведено. Забрана пушења на многим јавним местима, укључујући здравствене установе, школе, спортске објекте, радна места и то је имало јако добре ефекте, али још тада су промакли угоститељски објекти. То су места на којима борави много младих који су непрекидно, уз ковид, изложени дуванском диму, укључујући и оне који су запослени“, напомиње саговорница Ане Стаменковић.

Више пута је покретана иницијатива да се то измени, додаје докторка, јер смо ми остали једна од ретких, ако не и једина земља где то никако није регулисано. Велики број европских земаља је потпуно забранио пушење у свим угоститељским објектима, док неки имају делимичне забране.

„Министарство здравља је формирало радну групу да се усагласи постојећа легислатива са препорукама Светске здравствене организације, што би убрзо требало да дâ ефекта“, нада се др Јовићевић.

Пушење угрожава пре свега плућа. Рак плућа је један од најчешћих у Србији и сваке године оболи око 6.000 људи, а скоро исти број и умре. Најбољи показатељ утицаја употребе дувана и пушења је да сваки други пушач умре од болести изазване пушењем, од чега половина њих у средњим годинама, истиче докторка.

„Ту се ради не само о малигним болестима и раку плућа, већ о 20 других типова малигних болести, чак и о раку грлића материце, неких врста леукемије и многих других, јер канцерогене материје из цигарета доспевају до свих органа“, напомиње др Јовићевић.

Поред тога, пушење је одговорно за готово трећину болести срца и крвних судова, повишен шећер у крви, изазива разне проблеме у трудноћи и многа друга обољења.

„Зато је и тема овогодишњег Националног дана без дуванског дима одвикавање од пушења. Нажалост, мрежа саветовалишта за одвикавање од пушења која постоји у Србији не може да функционише у условима пандемије, али зато 'Батут' припрема један сајт у сарадњи са Светском здравственом организацијом, намењен управо одвикавању од пушења“, најављује др Ана Јовићевић.

Дуванска индустрија покушава да пронађе пут до корисника уводећи разне варијанте лајт цигарета и електронских апарата, који су дозвољени за коришћење на многим јавним местима и у затвореном, али све више забрињава то што млади користе наргиле у специјализованим кафеима.

„Једна од тема Светског дана без дуванског дима је била и то: 'Не дајте се преварити, дувански дим је смртоносан у свакој форми и у сваком облику'. Наргиле су још штетније од цигарета, а ту су и ти нови производи који управо апелују на младе и рекламирају се као мање штетни. Штетности се можда разликују, али штетности по здравље постоје и опасности постоје, тако да то није начин за одвикавање од пушења“, наглашава др Ана Јовићевић, епидемиолог онколог са Института за онкологију и радиологију Србије.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи