Читај ми!

Како редовна физичка активност побољшава сексуални живот

Многи људи знају да је вежбање важно за физичко здравље, али можда нисте знали да су редовне вежбе кључне и за ваше - сексуално здравље.

Четрдесет три одсто жена и 31 одсто мушкараца има неки облик сексуалне дисфункције,а гојазност и недостатак вежбања су често узроци тог стања.

Студија објављена у часопису The Journal of Sexual Medicine показала је да мушкарци са већим обимом струка или са повишеним индексом телесне масе имају за 50 процената већу вероватноћу да добију еректилну дисфункцију, док је отприлике половина гојазних жена пријавила проблеме са сексуалном активношћу и жељом за сексуалним односима, резултати су студије објављене у часопису Obesity.

Жене које су вежбале до шест сати недељно, насупрот томе, показале су мањи сексуални стрес и отпор према интимним односима у поређењу са женама које нису вежбале, према студији из 2021. године. Особе које вежбају такође су показале виши ниво жеље за сексом, веће узбуђење и јаче оргазме.

Истраживање сексуалног живота не би требало да буде тема за избегавање 

„Ово је заиста медицинско питање којим би требало да се бавимо као део општег здравља и добробити, али и даље је реч о табу теми, што никако не би требало да буде", рекла је др Карин Ајлбер, уролог из медицинског центра Кедарс Синај у Лос Анђелесу и стручњак за сексуално здравље.

Секс је важан део људског бића, а његов значај није само у размножавању. Квалитетна сексуална активност има велики утицај на ментално и емоционално здравље, квалитет живота и снагу интимних односа. Низ студија то потврђује, указујући на то да су секс и блискост важни у више аспеката благостања, као што су осећај разумевања, бриге и прихватања.

Вежбе полачававају циркулацију или проток крви и помажу да се обезбеди здрав циркулаторни систем. А снажан, несметан проток крви је кључ за узбуђење. Код мушкараца помаже у ерекцији, а код жена је кључна за вагинално окружење.

Када редовно вежбате, развијате и већу издржљивост. То је важно за сексуално здравље, јер је секс - сам по себи вежба. Клиника Мејо упоређује сексуални однос са пењањем по степеништу док студија Националног института за здравље каже да пола сата сексуалне активности може сагорети 125 калорија за мушкарце и скоро 100 за жене, слично ходању брзином од око пет километара на сат.

Једном када успоставите рутински режим вежбања, осећате се спремнијим и виткијим. Ово, заузврат, побољшава самопоштовање. „Ништа није сексипилније од самопоуздања", рекла је др Ајлбер. Заиста, студија из 2019. објављена у Journal of Personality открила је да жене имају јачи интерес за мушкарце са већим самопоуздањем, било да је то самопоуздање урођено или стечено.

Утицај антидепресива 

Под стресом, анксиозношћу или депресијом може се смањити ваш либидо. Депресија је посебно често повезана са проблемима са сексуалним функционисањем, а што је депресија тежа, то су проблеми гори, према студији из 2018. објављеној у Indian Journal of Psychiatry.

Студија је показала да је ово посебно тачно када су у питању сексуална жеља и задовољство.

Срећом, вежба је одлична у борби против стреса, анксиозности и депресије, што се може претворити у оживљени сексуални нагон. Антидепресиви су такође познати по томе што негативно утичу на ваш либидо, рекla је Ајлбер, тако да ако вежбање може да вам помогне да смањите дозу или их потпуно избаците, тим боље.

Усвојите редован програм вежбања и ваше опште здравље ће се побољшати. Вежбање вам може чак помоћи да спречите озбиљна стања као што су висок крвни притисак и дијабетес, који понекад захтевају лекове који спречавају сексуално узбуђење.

Ова два медицинска стања такође могу оштетити ситне артерије у пенису, што доводи до еректилне дисфункције. У ствари, еректилна дисфункција је често један од првих уочљивих нежељених ефеката високог крвног притиска и дијабетеса.

среда, 09. октобар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи