Читај ми!

Неодољиви мирис који прати зимске шетње – кестени су укусни али и здрави

Кестени су за многе симбол зимских вечери, нарочито када су печени и топли. Благог, специфичног укуса, осим тога што су посебна зимска посластица, плодови кестена су благотворни за наше здравље.

Неодољиви мирис који прати зимске шетње – кестени су укусни али и здрави Неодољиви мирис који прати зимске шетње – кестени су укусни али и здрави

Могу се јести кувани или печени, а можемо их убацити и у сосове, сладоледе, слаткише, јести као пире, али и у салати и супи.

Постоје разне врсте кестена – амерички, јапански, дивљи, домаћи европски... Сваки је укусан и здрав.

Плод кестена је богат хранљивим састојцима који су повезани са многим здравственим предностима, што укључује здравље срца, добру пробаву, контролу шећера у крви и још много тога.

Поред тога, кестен је солидан извор неколико витамина и минерала, укључујући витамине К, Б5 и Б3, фосфор и магнезијум.

Богати су угљеним хидратима али и влакнима, тако да једна порција од 100 грама обезбеђује 15 одсто дневних потреба.

Антиоксиданси из кестена се акумулирају у мрежњачи очију и штите их од оштећења.

Антиоксиданси су једињења која помажу у заштити наших ћелија од оштећења услед нестабилних молекула званих слободни радикали. Висок ниво слободних радикала може изазвати стање које се зове оксидативни стрес. Ово може повећати ризик од хроничних болести, као што су болести срца, дијабетес и рак, преноси healthline.com.

Осим тога, студије су показале да различити антиоксиданси који се налазе у кестењу, као што су гална и елагинска киселина, могу помоћи у смањењу ризика од срчаних болести, смањењу инсулинске резистенције и при сузбијању раста и ширења тумора.

Кестење је добар извор хранљивих материја које су одличне за ваше срце – поменуте гална и елагинска киселина. Студије су откриле да ови антиоксиданси могу помоћи у заштити срца од оксидативног стреса, стања које може повећати ризик од можданог удара и срчаних болести.

Такође је добар извор калијума, и порција обезбеђује 11 одсто наших дневних потреба. Калијум је важан за здраво срце и помаже у регулисању крвног притиска. Студије су откриле да исхрана богата калијумом може смањити ризик од срчаних болести за чак 27 процената, уз 24 посто мањи ризик од можданог удара.

Кестење је и добар извор влакана, што пружа бројне здравствене предности. Као прво, влакна помажу у регулисању столице.

Поред тога, влакна у исхрани доспевају у дебело црево углавном непробављена, где делују као пребиотик. То значи да влакна постају извор исхране за здраве бактерије у цреву, које ферментирају влакна, пише healthline.com.

Када цревне бактерије ферментишу влакна, оне производе разна корисна једињења, укључујући кратколанчане масне киселине. Ове кратколанчане масне киселине су врло корисне.

Кестењем против слободних радикала 

Истраживања су показала да могу помоћи здрављу црева, смањити упале и побољшати контролу шећера у крви.

На крају, пошто влакна пролазе кроз ваше тело углавном несварена, не додају калорије вашој исхрани. Уместо тога, доприносе осећају ситости, што може помоћи у контроли тежине и током дијета. Притом, важно је знати да кестен садржи низак проценат масти.

Студије су показале и да антиоксиданси из кестена могу помоћи у повећању осетљивости на инсулин и тако смањити ризик од шећерне болести.

На крају, неке студије су показале да антиоксиданси из кестена могу помоћи у смањењу упала у телу узроковану оштећењем услед дејства слободних радикала.

Студије у лабораторијским условима и на животињама показале су да састојци из кестена могу да сузбију раст и ширење туморских ћелија. Међутим, истраживачи наглашавају да су потребне додатне и обухватније студије на људима да би се истражио овај потенцијални ефекат.

среда, 09. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи