Читај ми!

Уживајте на снегу, али чувајте се повређивања било на планини или у граду

Зима и снег осим својих чари, собом носи и ризик од повређивања како приликом уживања у зимским спортовима, тако и у обичној шетњи градом. Доктор Милан Мирковић, спинални хирург, у Јутарњем програму препоручује опрез и на планини и у граду.

Доктор Милан Мирковић, спинални хирург, у Јутарњи програм је стигао право из Траума центра са Копаоника. Наводи да има повређених, чак и више него обично, с обзиром на то да је тренутно велика гужва и да су скијашки центри препуни.

„Траума центар припада Клиничком центру Србије, а ми ортопеди са Бањице смо већ годинама горе и помажемо у људству у сменама када је то потребно. У Траума центру је, на пример, 1. јануара обављен 51 преглед“, наглашава др Мирковић.

Природа повреда се из године у годину мења, као што се и зимски спортови мењају. Све више људи се бави сноубордингом тако да су тренутно најчешће повреде ручног зглоба и рамена, уз повреде колена и лумбалног дела леђа које су одувек биле актуелне када су у питању спортови на снегу, додаје гост Јутарњег програма.

Снег не треба олако схватати јер повреде често могу бити и фаталне. Осим на планинама, снега има и у нижим пределима, мада много мање, али су зато тротоари залеђени и клизави што такође представља опасност од повређивања.

Доктор Мирковић напомиње да постоји велика разлика у врстама повреда у случају зимских спортова и оних по залеђеним улицама.

„Када су у питању зимски спортови моја препорука је да је довољно пратити упутства која су издала Скијалишта Србије и људи који раде на стазама. Дакле, без непотребне храбрости, без вожње мимо одређених стаза и да деца и сви почетници уче да скијају са онима са којима би требало да уче“, додаје доктор.

Уколико се пак догоди да дође до незгоде и повређени процени да му је потребна стручна помоћ, требало би да прати упутства која су дата приликом куповине ски-паса, да позову горску службу спасавања која ће га транспортовати до Траума центра.

Опрез главу чува

Када се вратимо са планине у градове где је много већа фрекфенција људи, требало би да будемо јако пажљиви, пре свега старији људи, јер јако лако долази до прелома, посебно код људи где је остеопороза узела маха и падови, врло често, направе јако велике проблеме, наглашава хирург.

„Најчешће су у питању преломи кука код старијих особа који захтевају готово увек оперативно лечење, а потом и преломи пршљенова, дакле, кичме или ручног зглоба, који су такође јако чести и врло озбиљни. Сваки тај пад, и сваки бол било у куку или у леђима приликом пада тебало би схватити врло озбиљно и јавити се специјалисти“, напомиње др Милан Мирковић.

Сваки бол који траје, деформитет је видљив, а покрети су ограничени – то је нешто што апсолутно захтева адекватно лечење, наглашава спинални хирург на крају гостовања у Јутарњем програму.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи