Читај ми!

Љут је али помаже код прехлада, јача меморију и имунитет – црни бибер

Према прегледима научних истраживања, здравствене користи од употребе црног бибера крећу се од антиоксидативног и антиупалног до антитоксичног деловања.

Љут је али помаже код прехлада, јача меморију и имунитет – црни бибер Љут је али помаже код прехлада, јача меморију и имунитет – црни бибер

Црни бибер, осим што је за многе уобичајен зачин, може да помогне у борби против тумора, да стимулише рад штитасте жлезде, и да позитивно утиче код лечења прехладе и смањења температуре.

„Састојак бибера одговоран за ова позитивна својства је пиперин. Црни бибер садржи испарљива једињења, олеорезине и алкалоиде који овом зачину дају моћно својство, посебно за смањење оксидативног стреса. Још један преглед његових моћних предности наводи да „кључне алкалоидне компоненте пиперина, помажу у когнитивном функционисању мозга, подстичу апсорпцију хранљивих материја и побољшавају гастроинтестиналну функционалност", наводи се на порталу Др Екс (draxe.com).

У традиционалној медицини се сматра да је црни бибер важан састојак у борби против рака јер има састојке који покрећу имунски одговор.

У једној лабораторијској студији, куркума са црним бибером је тестирана на ћелије рака дојке. Куркумин, активни састојак куркуме, и црни бибер су били ефикасни у убијању малигних ћелија, и заједно, и одвојено.

Лабораторијска студија из 1993. показала је да бибер штити јетру од оштећења изазваних оксидативним супстанцама и помаже ћелијама јетре да одрже ниво глутатиона, важног антиоксиданса који се често исцрпљује оштећењем функције јетре.

Црни бибер и његово активно једињење, пиперин, помажу и у смањењу упала, у борби против оксидативног стреса, повећавају концентрацију антиоксиданса у телу и убијају многе различите врсте бактерија које могу изазвати болест, преноси draxe.com.

Црни бибер може бити ефикасан и против оралних бактерија које проузрокују гингивитис и каријес.

Иако је до сада доказано само у истраживањима на животињама, црни бибер може деловати као природни лек за депресију када се правилно користи. Овај ефекат се може повећати када се користи са куркумом.

Одавно се црни бибер користио у случају одређених проблема са варењем. , Зачинско једињење у паприци – капсаицин је још један састојак који штити црева. Капсаицин и пиперин у комбинацији утичу на рецепторе у цревима и тако се супротстављају болу и побољшавају варење.

Боља меморија

У две истраживачке студије, испитаници су имали значајно повећане когнитивне функције након увођења пиперина у њихову исхрану. Једна студија је посебно дизајнирана за истраживање утицаја на Алцхајмерову болест и резултирала је „значајним побољшањем оштећеног памћења и неуродегенерације у хипокампусу".

Друга, генерализованија студија, открила је да пиперин значајно побољшава меморију, наводи се на порталу draxe.com.

Клиничко испитивање је открило да употреба инхалационих уља црног бибера смањује жељу за цигаретама код људи који покушавају да престану са пушењем.

среда, 09. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи