Читај ми!

Нега коже у зимским месецима - изазов коме се може доскочити

Нега коже у зимском периоду представља посебан изазов. Хладан ваздух, упоран ветар, ниске температуре или велике температурне промене, што је све чешће случај током последњих зима, прљавштина и чађ, смог - све то на кожу негативно утиче.

Андријана Цвијетиновић је, гостујући у Јутарњем програму, рекла да промене ретко кад пријају, а посебно велике температурне разлике. 

„Када су у питању врло хладне зиме, штетни агенси исушују нашу кожу и тада нам је потребна додатна хидратација", каже Цвијетиновићева и додаје да је потребно, пошто се кожа храни и споља и изнутра, обратити пажњу на исхрану, првенствено богату антиоксидансима.

Препоручује разноврсну исхрану и доста воћа и поврћа, посно месо, рибе, житарице...

И суплементи су пожељни, каже, али не сме да се претера.

Увече је неопходно очистити кожу, преко дана лице хидрирати хидрантном кремом, а када је баш хладно, није лоше ни на лицу имати маснију крему која ствара филм.

Говорећи о грешкама које правимо током неге коже, истиче да се то најчешће дешава приликом избора препарата.

„Треба отићи код дерматолога и посаветовати се и испитати који је наш тип коже, зато што адекватном типу коже одговара посебна крема, јер ако користимо погрешну, може да дође до проблема међу којима су и алергијске реакције", рекла је Цвијетиновићева.

Зими, наглашава, нарочито ако смо често на отвореном, или скијамо, нашој кожи је потребна маснија крема која ће је штитити. Те креме треба да имају и заштитни фактор од сунца, како се не би појавиле смеђе флекице.

Пар капи јабуковог сирћета, или лимуна, могу помоћи против флекица, уколико се ипак појаве. Треба их нанети на комадић вате и стављати на кожу.

И мушкарци треба да воде рачуна о здрављу коже, мада, како наводи магистар фармације, жене чешће негују своје лице, јер је њихова кожа тања. С друге стране, мушкарцима је нега потребна, пошто се углавном свакодневно брију.

Саветује лосионе после бријања блаже текстуре са мањим процентом алкохола јер исушује кожу.

Наглашава да је најважнији корак у одржавању здравља, лепоте и еластичности коже - правилно чишћење.

„Током дана накупља се прљавштина и од кључне важности је пилинг, односно, треба отклонити мртве ћелије, а то може умивањем неким благим средством, никако агресивним јер то доводи до исушивања коже", рекла је и додала да пилинг можемо радити неколико пута недељно.

Као природни пилинг, навела је талог од кафе или кристал шећер.

На тржишту је све већи број препарата који садрже колаген, хијалурон, ретинол...

„После 30. године, продукција колагена се смањује, ћелије успорено раде, тачније - умртвљују се и зато те ћелије треба активирати. Ту велику улогу има ретинол који помаже, и његова основна улога, то је компонента витамина А, је да активира процес отклањања неправилности на кожи и да синтетише колаген. Још је боље кад се користи са хијалуроном и хидратантном кремом", објаснила је Цвијетиновићева.

Додаје да је и хијалурон користан, и да је као компонента уобичајен „становник" нашег организма. Делује као сунђер, везује воду и тако одржава тонус коже.

Када је у питању колаген, осим преко козметичких препарата, Цвијетиновићева саветује да је подједнако корисно уносити га и путем исхране.  

среда, 09. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи