Читај ми!

Синиша Убовић: Лако ћемо остварити жеље, ако их имамо

Завршетак једне године носи сумирање и анализирање свега - што је она донела. То је уједно и почетак новог циклуса и време за планирање и испуњење нових жеља и циљева. За многе, протекла година била је болна и тешка. Како смоћи снаге за нове почетке и будуће успешне стартове?

„Када причамо о жељама  и неким плановима за наредну годину, мислим да у ствари свака таква ситуација доводи до тога да се људи потпуно одвоје од својих жеља, тако да је први корак можда у таквим ситуацијама да дамо себи 'дозволу', да људи почну да  размишљају шта је то што желе“, наглашава Синиша Убовић, један од најпознатијих мотивационих тренера код нас.

Истиче да би волео да људи почну да размишљају, без обзира на то шта нам се дешавало, да видимо где желимо да будемо следеће године? Шта је то што желимо да остваримо? Шта је то што желимо да постигнемо? То је тај први корак који ће нам помоћи.

Лако ћемо остварити жеље ако их имамо. Ако их немамо врло тешко је да идемо кроз живот, јер ће онда све да се дешава стихијски и ми ћемо да будемо неко ко само реагује на живот, а не неко ко на било који начин може да уради било шта.

Многи ће рећи „да, тачно је, треба превазићи поразе и губитке, треба позитивно размишљати“, али признаћете, то заиста уме да буде веома тешко?

– Јесте и ми живимо у овом брзом времену где је све некако инстат, па је и тај позитивни приступ постао веома инстат, чак се и дешава нешто што сам ја назвао „терор позитивног размишљања“ где вам сви говоре, „мораш да мислиш позитивно, мораш да мислиш позитивно“. А изузетно је тешко да будеш позитиван када пролазиш кроз тешке периоде.

Зато је важно када наступе тешки периоди, као што је био и овај, да заиста пустимо ту емоцију кроз себе, да себи дозволимо да се сретнемо и са својом тугом, болом, својом патњом, па кад видимо шта ћемо с тим, онда наставимо даље, а не да себе вештачки покрећемо, мотивишемо, јер то ће у нама опет стварати несклад и ми се опет нећемо добро осећати.

Зашто је уопште важно па и непоходно размишљати и трагати за позитивним?

– Важно је да разумемо да оно на шта се фокусирамо у нашем се искуству и увећава. Шта то значи? То је како оно наш народ каже кад устанеш на леву ногу, па све крене низбрдо... Е, па сада, када се деси да си устао тако на леву ногу ти одлучи, да нећеш да идеш низбрдо, већ ћеш да уживаш у тој кафи коју си попио, да размислиш у ком правцу, желиш да ти иде дан и на тај начин заправо и градиш пут за тај дан.

И за крај године нека порука која може да нас мотивише али и инспирше?

– Оно што би било добро је да сваког јутра када устанемо заиста схватимо једну суштинску ствар, а то је, да тај дан који се дешава тог тренутка, је дан који никада нисмо у животу доживели и никада га више нећемо доживети. Заиста нема разлога да га пропустимо!

Хајде да га искористимо на најбољи могући начин. И тако ће бити на најбољи начин искоришћен, не само тај дан него можда и наша читава година!

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи