Читај ми!

Жути ноћурак – тако мали, а тако моћан, за здравље - скоро па чудотворан

Тек недавно је уље жутог ноћурка почело чешће да се користи. Многе изненађује у чему све може да помогне и какав утицај ова биљка може да има на хормонски баланс, здравље и лепоту косе и коже.

Жути ноћурак – тако мали, а тако моћан, за здравље - скоро па чудотворан Жути ноћурак – тако мали, а тако моћан, за здравље - скоро па чудотворан

Још су Индијанци и европски досељеници у САД користили жути ноћурак у исхрани. Растао је као дивљи цвет у источној и централној Северној Америци. Данас се семе тог цвећа у многим крајевима света скупља и хладно цеди да би се добило уље, које се користи за прављење дијететских суплемената.

Уље ноћурка богато је есенцијалним масним киселинама које представљају градивне елементе за ћелијске мембране и разне хормоне и супстанце сличне хормонима, наводи на свом порталу нутрициолог др Џош Екс из Медицинског центра у Нешвилу.

Познато је да помаже у смањењу болова повезаних са ПМС-ом и менопаузом и да побољшава хроничне кожне тегобе попут екцема, акни и псоријазе.

Др Екс додаје да се ово уље може користити као антиинфламаторно средство, али и да помаже код тегоба са артритисом.

Главна корист коју људском телу доноси уље жутог ноћурка јесте снабдевање здравим мастима, посебно врстама које се зову омега-6 масне киселине. Уље ноћурка има две врсте омега-6 масних киселина, укључујући линолну киселину и гамалинолну киселину.

Есенцијалне масне киселине су неопходне за здравље људи, али их тело не може произвести само - па се морају уносити из исхране.

Уз омега-3 масне киселине, омега-6 масне киселине играју кључну улогу у имунолошкој функцији и функцији мозга, као и нормалном расту и развоју.

Осим тога, масти су важне за искористивост важних витамина растворљивих у мастима-укључујући витамин А, витамин Д, витамин Е и витамин К. На пример, дијететске масти су потребне и за претварање каротена у витамин А, апсорпцију минерала и низ других процеса, објашњава нутрициолог.

Ноћурак и хормони

Жене широм света узимају препарате на бази ноћурка за природно лечење симптома ПМС-а због знатног садржаја есенцијалних масних киселина.

Показало се да унос довољне количине омега-6 масних киселина подржава укупну хормонску функцију у телу, ако се узимају од три до шест месеци.

Током предменструалног периода жене могу имати осетљивост дојки, надутост, задржавање воде, акне, осећати депресију, раздражљивост, бити лошег расположења и имати главобољу. Ови симптоми наводно могу нестати након употребе уља ноћурка, према студији објављеној у часопису Липидс.

Истраживачи су још 2013. године експериментом у коме су учествовале жене, дошли до закључка да је конзумирање уља ноћурка смањило налете врућине у менопаузи, али и да је смањило поремећаје које узрокује предменструални синдром.

Сматра се да ово уље помаже у повећању производње цервикалне слузи, фактора успешне репродукције, а тиме и природног лечења неплодности, јер ова течност помаже у стварању „пријатељског окружења за сперму", сматра др Екс.

За повећање количине цервикалне слузи препоручена доза је 500 милиграма уља ноћурка, три пута дневно. Ако не добијете жељене резултате, удвостручите дозу током следећег циклуса, саветује нутрициолог.

Напомиње да са конзумирањем овог уља треба бити пажљив, а посебно када је реч о трудницама и особама које су на некој терапији лековима, те саветује консултовање са изабраним лекаром.

Студија на животињама спроведена на Одељењу за исхрану и управљање животињама у САД обухватила је мужјака и женку плаве лисице којима је током сезоне парења давано уље ноћурка како би се измерио утицај на репродуктивне способности. Занимљив резултат је повећање величине легла, углавном као резултат „мушког фактора", што би могло указивати на то да уље ноћурка има утицај и на квалитет сперме.

Акне и проблеми са кожом

Иако нема много студија које би доказале предности ноћурка у борби са масном кожом и акнама, познато је да га дерматолози препоручују као део режима против акни.

Правилна равнотежа омега-3 масних киселина и омега-6 масних киселина из здравих извора (попут уља ноћурка) може помоћи у превазилажењу и спречавању хормоналних акни. Ове масне киселине, такође, играју важну улогу у одржавању функције ћелија, побољшавајући функцију нерава и еластичност коже.

Да би вам ноћурак помогао у борби са за хормоналним акнама, можете свакодневно узимати капсулу уља ноћурка - слично капсули од рибљег уља. Такође, можете ставити уље директно на лице. Познато је да помаже у процесу зарастања рана и регенерације коже и да побољшава укупни изглед и тонус коже.

Ноћурак чува косу

И мушкарци, али и жене се боре са губитком косе, а понекад је најбоље то спречити исхраном или суплементима. Хормони и код мушкараца и код жена одговорни су за многе процесе у телу.

Када је у питању коса, хормони играју важну улогу - укључујући и изглед и квалитет косе, али и длака на остатку тела.

До сада није било много истраживања о кориштењу уља ноћурка, посебно као лека против опадања косе, будући да се показало да уље побољшава стање упаљене и суве коже, има смисла да се те предности пренесу на кожу на темену и вероватно ће помоћи и побољшати раст и квалитет косе, сматра др Џош Екс.

Артритис и остеопороза

Нека истраживања показују да уље ноћурка може бити погодан природни лек за реуматоидни артритис. Реч је о аутоимуном стању, које је обично узроковано комбинацијом генетичких и хормонских фактора.

Једна студија коју је урадила компанија Arthritis Research UK измерила је ефекте уља ноћурка на 49 људи. Подаци су открили да је 94 одсто учесника који су добили уље ноћурка пријавило знатно побољшање симптома повезаних сa артритисом, укључујући бол и јутарњу укоченост.

Будите стрпљиви, саветује др Екс, када користите уље ноћурка за симптоме артритиса, јер, како наводи, може проћи до три месеца да се појаве побољшања.

Остеопороза као стање ослабљених костију може довести до прелома и болова, а поједина истраживања сугеришу да ће људи који не уносе довољно неких есенцијалних масних киселина вероватније имати мање проблема са квалитетом костију него они са нормалним нивоом ових масних киселина.

Зато др Екс сматра да узимање уља ноћурка, заједно са рибљим уљем и калцијумом, смањује губитак „масе" костију и повећава њихову густину код старијих особа са остеопорозом.

У једном испитивању жене су или узимале плацебо или шест грама комбинације уља ноћурка и рибљег уља заједно са 600 милиграма калцијума дневно, укупно три године.

Жене које су узимале ноћурак, рибље уље и калцијум нису уопште губиле коштану масу у првих 18 месеци и имале су импресиван пораст минералне густине костију кичме - резултат је студије.  

среда, 09. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи