Читај ми!

Куркума и јабуково сирће – како се борити против слободних радикала и оксидативног стреса

Током досадашње пандемије коронавируса много се говори о имунитету, а тиме и о витаминима, минералима и о веома корисним антиоксидансима. Како би разјаснио која је тачно улога антиоксиданаса, како се правилно узимају, када су и коме потребни суплементи и где их има у природи, гост „РТС Ординације“ био је проф. др Дејан Чубрило, професор физиологије на Медицинском факултету у Крагујевцу и специјалиста медицине спорта. 

Да би прича о антиоксидансима била јасна и комплетна важно је да се прво разјасни појам оксидативни стрес.  Рђање ћелија и ткива је прави узрок многих болести.

„Оксидативни стрес је нешто што лежи, што гори испод свих болести. Дакле, то је узрок свих болести – оксидативни стрес, оксидација, рђање", каже др Чублило и објашњава да управо ово потенцира упалу. Подсећа да упалу руке нпр. видимо јер рука поцрвени, међутим да унутрашњу упалу органа не видимо. „Оксидативни стрес ће вам направити појачано старење коже, направиће боре, направиће оне смеђе тачкице по рукама, заједно са глукозом, а све је то оксидативни стрес узроковао и то су знаци да је наше тело под ударом неких слободних радикала" који оштећују наше  ћелије, наш колаген, хрскавицу, слузокожу... све то оштећују", подвлачи гост РТС Ординације.  

Слободни радикали заправо су штетне материје у организму, које су продукти нашег метаболизма.

„Када има превише рада у нашим фабрикама, ако превише сировине постоји у фабрици, рецимо превише шећера, има превише масти или превише протеина – превише свега, много сировине, фабрика ради и као кроз ауспух избацује вишак који просто не може да се претвори у енергију", сликовито је објаснио проф. Чубрило.

Подсетио је да је ово врло опасно, а посебно када се на то надовежу актуелни еколошки проблеми са ваздухом, водом, зрачењем, телекомуникацијама – то све потенцира развој слободних радикала…  болести срца, болести зглобова, аутоимуне болести – све је покривено и испод њих лежи оксидативни стрес, односно „рђање” наших ћелија, односно наших ткива. 

Начин на који неко оседи – показатељ генетике или стања организма? 

„Ми сви имамо генетски кôд за нешто, па тако ја имам генетски кôд за развој канцера дебелог црева, имам генетски кôд за развој упале жучне кесе. То ја све имам, а да ли ћу ја својим начином живота да активирам те своје лоше гене – то је питање", каже доктор Чубрило и додаје да је седа коса ипак знак оксидативног стреса.

Сетио се постојећих савета за смањење седих –  неко саветује да се узимају антиоксиданси, комплекс Бе-витамина, смеша од воде од кромпира или од каранфилића. Каже да се тиме коса испира и да након тога заиста престаје да седи, па је објаснио и начин на који ово делује – баш кора кромпира садржи те најјаче витамине из „куће славних", односно најјаче из тзв. моћне петорке антиоксиданаса.

Кромпир садржи алфалипоичну киселину, садржи коензим ку-10 па када се ти супстрати ставе на косу заиста почне мање да се седи.  

Откријте колико сте изложени оксидативном стресу

Лоше навике утичу на стварање болести, а оксидативни стрес и повишен ниво слободних радикала настају на више начина: тако што се лоше хранимо, не крећемо се, изложени смо загађеном ваздуху, зрачењу и свему што је савремени начин живота донео. Ово су све услови да се уђе у стање оксидативног стреса, а сада и сами можете да проверите свој статус захваљујући тесту. 

Тест за одређивање нивоа оксидативног стреса

* Редовно сам уморан.
* Спавам мање од осам сати ноћу.
* Не вежбам редовно или вежбам више од 15 сати недељно.
* Осетљив сам на мирисе, парфеме, дим или неке хемикалије.
* Редовно ме боле мишићи и зглобови.
* Изложен сам знатној количини токсина из околине.
* Пушим – било коју врсту цигарета.
* Редовно сам изложен диму цигарета – пасивно пушење.
* Пијем више од три алкохолна пића недељно.
* Не користим заштиту од сунца, волим да се „пржим" на сунцу и идем у соларијум.
* Оценио бих свој живот као врло стресан.
* Узимам психоактивне супстанце „на црно" или преко рецепта.
* Једем доста пржене хране, маргарина и животињских масноћа.
* Једем бело брашно и шећер више од два пута недељно.
* Једем мање од пет порција шареног воћа и поврћа дневно.
* Имам хроничну прехладу или неку инфекцију.
* Не узимам антиоксидансе – мултивитамине.
* Гојазан сам. 
* Имам историју дијабетеса или кардиолошких болести у породици.
* Имам артритис или алергије.

Ако имате више од девет позитивних одговара – имате и оксидативни стрес.

Више од девет позитивних одговора на тесту јасно показује да имате повећан ниво слободних радикала са којима ваш организам нема начина да се избори.

Пет порција антиоксиданаса дневно постаје дневна рутина

Анализирајући ставку по ставку која доводи до оксидативног стреса, др Чубрило је оценио да прилично невероватно звучи препорука да се поједе чак пет порција шареног воћа и поврћа дневно, и зато разбија предрасуду о томе сопственим примером.

Прецизирао је шта заправо значи порција, па са гледаоцима поделио да је своју јутарњу кафу заменио јутарњом порцијом антиоксиданаса – то је чаша млаке до вруће воде са кафеном кашиком добре млевене куркуме и кафеном кашиком меда који се отопе у тој топлој води и све се попије наште, односно на празан стомак.

Др Чубрило је открио и колико је значајно јабуково сирће:

„Неприкосновено домаће мутно јабуково сирће је толико лековито и толико решава рад ваших црева на првом месту.”

Реч је о бактеријама, односно о пробиотицима који се налазе у домаћем мутном јабуковом сирћету који ће населити црева, олакшати варење па се тако ни слободни радикали неће стварати.

Још једна течност која садржи много корисних бактерија и такође спада у корисне јесте чувени расол, открио је др Чубрило, али је нагласио да не треба да се пије пуна чаша чистог расола, већ да се у чаши воде разблажи супена кашика расола и тако попије. 

Без Е-витамина – слаба заштита од слободних радикала

О пет важних антиоксиданаса доктор је говорио као о „гардијској петорци", односно „гарди која чува краља/председника". „Значи, ова гарда чува у унутрашњости куће и на бедемима. На бедемима вам стоје Е-витамин и коензим ку-10 (CoQ10). Они први реагују када они војници напољу више нису могли да савладају ту масу радикала. Они сад крећу ка нашим зидинама, читај – наших ћелија. Е-витамин је тај сада који ће сваком радикалу, тој штетној материји која иде без пара да дâ пар и да га неутралише, практично да га одбије као у игрици. А онда ће коензим ку-10 помагати том истом Е-витамину да га реституише, да њему дâ један пар", дочарао је доктор оно што се дешава на ћелијском нивоу.

Увелико знамо да већини људи мањка Де-витамина, међутим, прича о Е-витамину је мање позната, па зато проф. Чубрило објашњава:

„Витамин Е глобално имамо уколико можемо да га апсорбујемо, а ми га унесемо у организам тако што варимо масноће и обично ће они који имају лошу жуч, који немају довољно жучи, имати мање тог витамина, јер се маст не може разградити. Онај ко има лош панкреас, нема довољно ензима да разгради и да покупи Е-витамин, тако да су ти људи у великом ризику и они морају узимати више Е-витамина", по потреби суплементе, како би добили довољну количину. 

Без коензима ку-10 срчане ћелије пропадају

Коензим ку-10 обично препознајемо као ензим младости који се додаје у креме, али он постоји и као суплемент, а некада користи и код проблема са срцем.

Проф. Чубрило је објаснио да коензим ку-10 заправо има две функције. „Функција о којој се мање прича је функција заштите мембране, структуре ћелије, те наше племените ћелије срца. Дакле, ако нема довољно коензима ку-10 – она ће бити склона пуцању, просто не може да се опорави. А други, много битнији ефекат коензима ку-10 јесте да је он главни инжењер у нашим фабрикама, митохондријама, где се ствара енергија", каже др Чубрило и подвлачи да без њега стварања енергије – нема.

Ако нема коензима ку-10 срчане ћелије пропадају, нагласио је гост РТС Ординације. То показује да људи који су уморни треба да узимају коензим ку-10.

Што су лошији услови средине потребно је више Це-витамина

Це-витамин је тај који је у самој ћелији, „у кући", врло близу шефа, врло близу краља. Дакле, он ће бити тај кад сви ови падну, он онда ради али изнутра – опоравља Е-витамин и коензим ку-10, храни их изнутра, тако да морамо да га имамо, не можемо без њега", објаснио је професор.

„И што смо у већем стресу, што смо више јели, пили, што смо више тренирали, што смо више били у лошим условима средине треба узимати Це-витамин. Није тешко – пола таблете од 500 милиграма уз сваки оброк", што значи укупно 750 милиграма дневно што је, како каже, сасвим довољно.

Алфалипоинска киселина – краљица која обнавља наше витамине 

Реч је о врло јаком антиоксидансу који све остале храни и напаја, док истовремено спречава слободне радикале да „дивљају", детаљно је објашњено у РТС Ординацији

Доктор закључује да није ни чудо да се алфалипоинска киселина даје код болести нерава, код болести срца, дијабетичара и објашњава како она делује:

„Она у ствари спречава оксидацију и разарање. Зашто у дијабетесу? Она је као физичка активност – у стању да омогући глукози да лакше уђе у саму ћелију. Пазите, има имитацију физичке активности. Дакле, као и физичка активност она смањи гликемију, а чува мембране да се излечимо од те исте гликемије. Дакле, може да опорави нашу ћелију и да излечи ту фамозну резистенцију.” 

Чак и када неко нема никакав здравствени проблем, он може да узима суплемент алфалипоинске киселине превентивно.

„Дакле, ко има било какав симптом – умор, замор, бол у мишићима или зглобовима, тешке ноге, ето вам одмах краљице: алфалипоинске киселине. Крените са њом одмах, 200 милиграма апсолутно ће вам помоћи да се решите оксидативног стреса, да обнови наше витамине који у ћелији постоје. Одмах ће вам бити боље и лакше", саветује проф. Чубрило.

Чистач који све штетно купи уопште не мора да буде скуп 

„Глутатион је  унутар те наше ћелије главни чистач који све покупи на себе и он је тај који у јетри управо то ради – он све обрађује, даје могућност да те радикале који су дошли смири и да их неутралише. Ако нема глутатиона – нема неутрализације. Имате ударање на јетрене ћелије које просто почну да се распадају, не функционишу", објаснио је доктор.

Код проблема масне јетре глутатион је апсолутно потребан. Пет антиоксиданаса који су веома моћни и корисни безбедни су за све људе, односно не постоји нико ко не сме да их узима.

„Ви, ако узимате ово у нормалним количинама, наравно нећете узимати орално три или пет грама Це-витамина, нећете узимати два грама алфалипоинске киселине. Значи ви сад треба да кажете овако – алфалипоинска обнавља мој глутатион, а алфалипоинску могу да узмем и као таблету али могу да узмем и доста спанаћа, шпарглу, кромпир, броколи, могу да правим сокове од свега тога и добићу довољну количину алфалипоинске и без суплемента", открио је гост РТС Ординације.

Ако имате више од 50 година и пијете одређене лекове – Ку-10 је обавезан

Често се питамо да ли довољно коензима ку-10 заиста можемо да апсорбујемо само из хране, па је доктор одговорио и на ту дилему: „До 25 година вама доиста не треба коензим ку-10. Узмете спанаћ, броколи, карфиол, месо, џигерицу – биће довољно коензима ку-10. Са годинама, значи апсолутно онај ко има преко 50-55 година, он нема коензима ку-10. Коензим ку-10 код њега у ћелијама више не постоји", рекао је.

Зато је препорука да се тада користе суплементи и да је у наведеним годинама потребна континуирана суплементација која подразумева да се суплемент узима два до три месеца, па се направи пауза од такође два до три месеца.

„Значи, два, три пута годишње се оплемените коензимом ку-10 који ће ући у ваше фабрике, правити енергију и ви сте мирни", каже проф. Чубрило, нагласивши да онај ко узима статине, тј. лекове за снижавање холестерола, мора да узима коензим ку-10, јер статини имају нежељено дејство да смањују његову доступност. Упоредио је значај комбинације статина и коензима ку-10 са оним што већ сви знамо – да се антибиотици увек узимају уз пробиотике. Тако ни статине и коензим ку-10 не треба раздвајати.

Алфалипоинска киселина се такође губи са годинама, не може да се унесе и нема је довољно. „Значи, та два суплемента (коензим ку-10 и алфалипоинску киселину) макар два пута годишње суплементирајмо по два месеца. Верујте ми шећер боље улази у ћелију, боље се штитите од слободних радикала, коензим ку-10 ради свој посао, а ефекат је да спорије старите", наглашава проф. Дејан Чубрило.

„Узимајући куркуму, бундеву, цвеклу, семенке, све боје – оне ће и те како да крпе рупе и да вас једноставно опорављају, то је једина терапија“, закључио је професор. 

Откријте „фактор икс" за сагоревање масти

Проф. др Дејан Чубрило је са гледаоцима РТС Ординације поделио три рецепта за сокове који садрже антиоксидансе. За сва три је рекао да је важно да се не цеде, већ да се блендирају и тако попију.

 

СОК 1:

* млевено ланено семе
* бадеми
* спанаћ
* боровнице

Састојке ставити у блендер, додати мало воде и направити напитак. Конзумирати га ујутру, након куркуме са медом, професорова је препорука, а за оне који желе и Це-витамин, даје идеју да се додају и шипурак, нар, грејпфрут, лимун. Напомиње да би било добро да се у ово дода и поменуто јабуково сирће.

Густо домаће јабуково сирће професор Чубрило назвао је „фактором икс" и објашњава да је оно у стању да сагорева маст без шећера, па и да онај ко то ради брже смрша.

Битно је да се води рачуна о количини, и да се не претера, па доктор саветује да не буде више од једне супене кашике у једној чаши.

 

СОК 2:

* нар
* грејпфрут
* спанаћ
* семенке сунцокрета.

Ставити састојке у блендер и помешати их са водом.

 

СОК 3:

* бундева
* семенке бундеве
* јабуково сирће
* куркума
* шаргарепа

Др Чубрило је подсетио да је бундева запостављена а толико моћна биљка препуна А-витамина која утиче на прогестерон, бољи менструални циклус, због чега је препоручио овај наранџасти сок, пре свега за жене.

Током празничних дана ово знање које је професор Чубрило поделио са гледаоцима РТС Ординације много ће значити свима да се мало сачувају након зимских преједања. Доктор је закључио да је у реду некад појести и печење или нешто јаче, ако је то оно што враћа у лепе емоције, али да је важно и да знамо како да неутралишемо ефекат тих тешких јела. 

среда, 09. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи