Читај ми!

Брђанка и милодух - како помажу после прележане ковид инфекције

Велики број људи који су прележали ковид, осећају симптоме иако на тесту нису више позитивни. Хронични умор, малаксалост, бол у грудима, отежано дисање и оштећења јетре и бубрега, су тегобе које могу да трају и месецима после прележане инфекције. Момчило Антонијевић, народни травар и новинар, у сталној рубрици Тајне биља, отрива које биљке могу да помогну да ове тегобе брже прођу.

Матичњак је једна од биљака која се често помиње у Тајнама биља због његовог снажног антивирусног дејства, а препоручује се и код синдрома хроничног умора који је покренут услед вирусне инфекције.

„У њему се преклапају неколико дејстава која су јако важна за све људе који осећају симптоме постковид инфекције. Његово антивирусно дејство је доказано на вирусима грипа и херпеса и добро је пити ову биљку и превентивно, да се болест не појави. Њена предност је и то што и мала деца могу да је користе, могу и труднице и дојиље“, наводи Антонијевић.

Од хроничног умора до проблема са срцем

Парадоксално, матичњак се користи и код проблема хроничног умора, али и код проблема са спавањем, а добар је и код срчаних проблема. Код срчаних проблема матичњак је најбоље комбиновати са глогом, или са валеријаном ко има проблема са спавањем или повишеним притиском.

„Уколико имате синдром хроничног замора онда је добро матичњак комбиновати са једном биљком која се зове петровац, Agrimonia eupatoria, то није она биљка са белим цветићима, већ она која има оне ситне чичкове, да тако кажем, ситне жуте цветиће и изузетно је опорог горког укуса. Има пуно танина, али се и она показала врло ефикасна код тог хроничног замора“, додаје народни травар.

Мајчина душица и клека такође могу да помогну код овог проблема, јер су и оне показале антивирусно дејство, тако да у комбинацији са матичњаком могу да дају заиста добре резултате.

Чај, тинктура и етерично уље матичњака

Матичњак се користи и као чај, и као тинктура и као есенцијално, односно етерично уље. Чај се припрема тако што се једна супена кашика матичњака прелије са шољом кључале воде. То се промеша, поклопи и остави да стоји двадесетак минута до пола сата, процеди и попије.

Антонијевић наглашава да је јако важно да се чај од матичњака не кува јер ће то есенцијално уље коме матичњак дугује своју лековитост је изузетно термолабилно.

Уколико се користи етерично уље онда се користи за инхалацију, а уколико је терапеутског квалитета, може чак и да се пије.

„Тинктура је екстракт матичњака која се добија потапањем биљке у алкохол. Сто грама чистог листа се потопи у пола литра 70% алкохола. Затвори се добро, промућка и држи на тамном и хладном месту 12 дана до две недеље. Када се то процеди, добија се тинктура матичњака. Користи се тако што се три пута на дан пије по 20 капи ове тинктуре са мало воде или неког чаја“, објашњава народни травар.

Милодух

Милодух је прилично запостављена лековита биљка о којој се мало зна, потпуно неправедно, наглашава Момчило Антонијевић. Али сви они које мучи суви надражајни кашаљ који никако да престане, или имају проблем са упалом бронхија или плућа, права биљка која ће помоћи је милодух.

Пет капи милодуха се накапа у шерпу топле воде и инхалира се. Важно је током инхалације држати затворене очи, наглашава народни травар, јер милодух може да изазове сузе.

Инхалација милодухом може да помогне и људима који имају проблем са мигреном или било којом акутном вирусном инфекцијом.

Идеално би било да се инхалирамо два пута на дан, ујутру и увече и после инхалације најбоље је сат времена не излазити напоље.

Милодух је биљка која се гаји и есенцијално уље које Момчило Антонијевић користи долази са истока Србије из села Велики Јасеновац у којем га узгаја једна мала земљорадничка задруга.

Код сувог надражајног кашља поред инхалације милодухом добро је користити и чајеве од дивизме.

Дивизма је отовна за рибе, садржи сапонин који је за људе потпуно безбедан, а некада се риба ловила тако што се дивизма стави у поток, пастрмке се онесвесте и онда се лако ваде. Али сапонин је користан за човека и чисти дисајне путеве и помаже у избацивању слузи из органа за дисање, а ту је и бели слез.

Брђанка за болове у зглобовима и мишићима

Брђанка или Arnica montana је планинска, ароматична биљка висине од 20 до 60 сантиметара. Расте на сувим ливадама, планинским обронцима и брдима, на подручју скоро целе Европе. Има наранџасти цветић који донекле подсећа на невен.

„Она је заправо јако вредна биљка када су у питању болови у мишићима и зглобовима, али и код спортских повреда, код модрица, убоја и сличних ствари, брђанка, односно тинктура брђанке може јако много да помогне. Тинктура може да се користи за масажу, а када се разблажи са двоструком количином воде, може да се користи и као облога“, објашњава Антонијевић.

Осим тога, може се користити и етерично уље рузмарина и клеке, али треба имати у виду да се есенцијална уља не наносе на кожу у неразблаженом облику, већ се по правилу разблажавају неким носећим уљем.

Купке од овсене сламе

Овас нам је познат првенствено као житарица, али је изузетно лековита биљка. Овсену сламу није једноставно наћи, али зато у продавницама здраве хране има неољуштеног зрна овса за чај и он може да се користи као замена за сламу.

„Неки фитотерапеути препоручују чак и овсене пахуљице у ту сврху. Потребно је пет литара воде, две пуне шаке сламе или шака неољуштеног овса за чај. То се кува пет минута, прохлади, процеди и дода у воду за купање. У тој купки треба остати 15 до 20 минута“, објашњава Антонијевић.

Ово је изузетно корисно за јачање целокупног организма, а посебно се препоручује реконвалесцентима. Некада се препоручивало и слабуњавој деци која често побољевају и имају проблеме са дисајним органима, органима за варење и имунитетом уопште.

Купка је јако корисна и за кожу, посебно за оне који имају проблема са екцемима.

среда, 09. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи