Читај ми!

За право чишћење организма није довољно само променити начин исхране

У зимско време, током слава и празника, карактеристична је и богата трпеза, па би након преједања требало да следи чишћење организма. Ипак, то не значи да се током чишћења не једе ништа, већ да се пажљиво бира оно што ће процес детоксикације помоћи, и да се избегне оно што овај процес успорава. О правилима која подразумева детокс у РТС Ординацији детаљно је говорио нутрициониста Страхиња Кукић.

Сигнале да нам је потребна детоксикација организам нам сам шаље, али је потребно те сигнале правилно читати. Нутрициониста Страхиња Кукић је зато говорио управо о тим сигналима.

„Надутост, проблеми са желуцем, отицање, умор, раздражљивост, несаница – све су то у ствари симптоми интоксикације“, и додао да стрес такође повећава интоксикацију.

Рецимо, како је сликовито објаснио нутрициониста, човек који за време оброка одговара на СМС поруке, закаснеле мејлове једе под стресом и тада практично зауставља варење.

„Пре свега заустављено је лучење пљувачке, која је јако важна и занемарена“, напомиње Кукић.

Подсетио је да је жвакање прва фаза варења, а да се у пљувачки налазе сви важни ензими и да је због тога важно добро жвакати храну. Али, да би уопште дошло до лучења пљувачке, потребно је прво смањити хормон стреса, односно смирити се пре оброка.

Препоручује да за смиривање урадимо вежбу спорог дисања приликом које три секунде удишемо, па шест секунди издишемо. Каже да ће овакво дисање стимулисати систем за варење и покренути ензиме.

Други начин је да ставимо руке под хладну воду или се умијемо хладном водом и на тај начин смиримо систем и спустимо хормон стреса. Подсећа да ово није новост. „Људи су то и пре знали и зато је постојала молитва пре јела – скупи се цела породица у љубави захвале се на храни и седну заједно и једу уз добре вибрације, уз добре односе“.

Још једна врста праве детоксикације, такође стара и традиционална метода, јесте пост.

Млака вода после буђења

Нутрициониста саветује да се прво исперу уста, и предлаже да то урадимо помоћу кашичице уља, кокосовог, ланеног, маслиновог или неког другог. Након мућкања уља у устима, испљунемо га и на тај начин у ствари стимулишемо лучење пљувачке, а микроорганизме који су се у току ноћи накупили у устима практично заробимо у масти и испљунунемо их.

Млака вода се попије тек након овог мућкања, јер ће тада топла вода хидрирати дебело црево, што је, како наводи, такође јако важно. 

Спавајте најмање седам и по сати

„У суштини, седам и по сати спавања је кључ детоксикације и иначе. Чак и кад се не води рачуна о храни перфектно – ово ће опет помоћи, зато што се увече луче природни хормони који нас детоксикују и смањују нам 'рђање'“, овако је објаснио функцонисање мелатонина, али и хормона раста, који нам даје младолики изглед и опоравља нас, али под условом да је инсулин низак, што значи да нисте вечерали касно увече.

Ако нисте јели касно увече, тада ће бити ефекта ових тзв. ноћних хормона на опоравак, али касна вечера спречиће ове процесе, подсећа нутрициониста. 

Умерено вежбање

Препорука је да то буде лагана шетња која прија, да се не бисте осећали исцрпљено након физичке активности. 

Једите сезонску храну

Иако неко може да помисли да зимница није сезонска храна, гост РТС Ординације подсећа да је управо кисели купус сезонска храна у ово доба године, баш као и цела зимница.

Време поста је идеално да се изврши детоксикација, а препоручују се намирнице које расту на поднебљу на ком живимо.

Кувајте без додатка масноће

Детоксикација јесте прилика да се мало одмори од масноћа, с обзиром на то да се на овим просторима једе маснија храна иначе.

Боравите на светлости најмање пола сата у континуитету

„Ово се препоручује због неопходног витамина Д, али и због балансирања унутрашњег сата, односно да би се поменути 'ноћни хормони' – хормон раста и мелатонин излучили – наш унутрашњи сат мора да буде 'наштиман', навијен како треба“, објаснио је нутрициониста Страхиња Кукић, и додао да ће пола сата на дневној светлости помоћи чак и онда када је облачно време. 

Сауна, турско купатило и топло–хладно туширање

Све ово осим што чисти помоћу знојења, с друге стране покреће лимфу за чије кретање Страхиња каже да је кључно у подизању имунитета.

Шта штети а шта помаже током детоксикације? 

Иако је познато да у процесу детоксикације треба избегавати намирнице као што су грицкалице, кекс, слаткиши, брза храна, алкохол, а нарочито алкохол у вечерњим часовима, баш као и сокове, било да су шећерени или они тзв. без шећера, маргарин и мајонез, баш као и млеко, месне прерађевине и рафинисано уље.

За разлику од ових штетних намирница у процесу детоксикације, постоје и оне чија се конзумација препоручује када желите детоксикацију.

Пре свега су то биљке богате хлорофилом, као што су спанаћ, рукола, першун, блитва, купус, броколи и све што је зелено заправо чисти наш организам.

„У ствари, то ће нам помоћи да очистимо тешке метале из организма који се знају накупити у дебелом цреву и тамо правити проблеме са патогенима“, објаснио је Страхиња Кукић. 

Ђумбир је одлична биљка за детоксикацију, било да се користи као свеж или самлевен, односно у зачинској варијанти. Ипак у његовој конзумацији за неке људе је потребно да буду опрезнији.

„Ђумбир ће стимулисати жучну кесицу и подстаћи нам варење масноће, па је зато потребно да људи који имају проблем са жучном кесицом – полипима, камењем и слично, опрезно конзумирају ђумбир“, саветује Страхиња и додатни опрез у коришћењу ђумбира препоручује људима са повишеним крвним притиском, као и онима који имају проблем са коагулацијом крви и тромбозом, односно крвним угрушком у неком делу тела.

Саветује да свакако не треба претеривати са количином ђумбира, већ да је рецимо за једну салату или сок, довољно исцедити један центиметар ђумбира, те да није потребан корен целе биљке за један оброк или сок.  

Ким, коморач и анис – „У суштини, то су карминативи, а то су биљке које стимулишу избацивање гасова из система“, додаје Кукић.

Кумин, коријандер – су биљке које су ензими. „Ензими су као неке маказице које цепају храну коју унесемо у систем и праве је таквом да буде хемијски прихватљива нама, и да боље вари“, објашњава нутрициониста.

Намирнице богате полифенолима – какао, боровнице, купине, маслине, али и црна чоколада. Од свега овога у зимском периоду највише се препоручује какао, и то неколико сати после оброка, у млакој води.

„То је ужина, значи нема потребе ништа друго. Добро, може се кашичица меда додати и то је ужина“, напомиње Кукић.

Зачини попут каранфилића, мајчине душице, рузмарина, оригана, куркуме се такође препоручују за детокс као антиоксиданти, који утичу да се смање процеси рђања у дигестивном систему и у крвним судовима.   

Омега три масне киселине – пастрмка, штука, шаран, бела риба.

Ове масне рибе и рибе с нашег поднебља, посебно дивље рибе су најбољи избор. „Чиме се храни риба – такве масноће ће и имати. Ако се риба храни кукурузом и прехраном – она ће имати пуно омеге шест у себи, па је боља опција риба која се налази у природи, као штука, на пример.“

Пробиотици – инулин. Инулин постоји и као прах, али га има и у поврћу, посебно у паприци. Страхиња наглашава да се инулин налази и у тзв. резистентном скробу кога има у кромпиру, а препоручује да се скува у љусци и мало прохлади пре конзумирања. 

Месо и рибу треба свести на конзумирање једном недељно, а фаворизовати поврће уз додатак зачина, каше и махунарке.

Колико траје детоксикација

На крају, савет је да се  детокс не ради унедоглед, већ да он траје две до четири недеље лети и две до четири недеље зими, а Страхиња Кукић каже да је између периода детоксикације важно да се поведе рачуна о комбиновању намирница, па подсећа на основне ствари – не мешати хлеб са месом или кромпир са месом.

И поред свих ових савета консултација са стручњаком увек је најбоља опција, како не бисте направили више штете него користи сами себи, подсетила је за крај ауторка и водитељка РТС Ординације, Марија Поповић.

среда, 09. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи