Читај ми!

Борба за здравље Биљане Обрадовић - победила сам тумор панкреаса

Позната водитељка и новинарка Биљана Обрадовић, пре неколико година суочила се са озбиљним здравственим проблемом. На време је открила тумор панкреаса и захваљујући интервенцији лекара спречила даље велике последице, о чему је искрено говорила у данашњој емисији РТС Ординација, како би дала подршку свима који се са овом болешћу боре.

Биљана је у емисији испричала да је пре неколико година имала бенигни тумор панкреаса и открила бројне детаље о својој болести - како ју је открила, третирала, оперисала тумор и како сада одржава своје добро здравствено стање.

Тумор велики као фудбалска лопта

Кад се каже тумор панкреаса обично се мисли на "оно најгоре". "Ја сам заиста имала срећу да у правом тренутку откријем тумор", каже Биљана и подвлачи да тумор панкреаса није исто што и рак, иако су многи склони да чим чују за тумор помисле да је у питању малигна појава.
Срећом, Биљанина болест није била малигна. Испричала је да је тумор био величине фудбалске лопте и да до последњег тренутка заправо није било познато да ли је у питању бенигни или малигни тумор:
" Тумор који је био величине 600 грама, 11 центиметара - то је као једна фудбалска лопта, а ми до последњег тренутка нисмо заиста знали да ли је тумор малигни или бенигни, међутим када је урађена анамнеза онда су видели да је дошло полако до "раслојавања", што ја кажем - заиста ме је Бог погледао да ја то уклоним у право време, јер да смо сачекали неких 5 - 6 месеци, не бих знала у ком правцу би то могло да се развије", сликовито је дочарала ситуацију.

"Биљана, имаш тумор панкреаса - мораш на хитну операцију како знаш и умеш!"

Познато је да Биљана води и увек промовише здрав начин живота, међутим признаје да се годинама уназад осећала уморно, што ју је навело да помисли да нешто није у реду:

"Правилно се храним, не пушим, не пијем, идем на спавање око 22 сата, бавим се физичком активношћу идем у теретану, ишла сам и на јогу, али последњих 7-8 година ја сам осећала константан умор, нисам имала снаге, често сам била болесна, такође имам редовне циклусе који трају четири дана али после тих циклуса нисам могла да се опоравим по три недеље", као у случајевима анемије, додаје. Због оваквих симптома сматрало се да Биљана има хипотиреозу, односно смањену функцију штитасте жлезде.

Заправо, како је открила у емисији, Биљана се 15 година лечила од хипотиреозе, за коју су касније професор др Никица Грубор и један чувени ендокринолог установили да није прави узрок Биљаниног стања, већ да је узрок други - цистични тумор панкреаса који је давао симптоме сличне хипотиреози.

Биљани је потпуно јасно да њено стање јесте деловало као хипотиреоза јер је заиста имала проблем са отицањем и са гојењем, чак и са упорним целулитом, а у том периоду је осећала неку врсту анксиозности и, како каже, полу - депресије.

"Радила сам и даље два посла, али мени је била једна равна линија и онда су ми сви говорили - ти си се презаситила послом, дуго радиш на телевизији, више нема мотива, адреналина".

Објаснила је да би некад након вежбања у теретани била толико уморна да није могла да устане из кревета. Због овакве симптоматологије, а на предлог пријатељице проверила је полне хормоне, а гинеколог ју је послао и на ултразвук стомака, на ком је откривено да "има нешто огромно у стомаку".

Гастроентерелолог, професорка Мира Смиљковић тада је открила проблем и са Биљаном поделила изненађујућу вест:

"Ти, Биљана, имаш тумор панкреаса, мораш на хитну операцију како знаш и умеш, нађи једног од двојице професора...", био је лекарски савет.

Била сам чврста и нисам плакала иако нисам могла сама да ходам

Биљана се брзо повезала са професором Никицом Грубором и заказала преглед, а после месец и по дана је уследила и операција.

Пре операције је слушала како се током захвата направи мали рез, међутим изненадила се када је видела свој:

"Кад сам се пробудила ја сам имала рез 20 сантимерта преко стомака, тако да се некад шалим да ћу можда неку птицу ту да истетовирам". Присетила се да је операција трајала четири сата, али да је била врло храбра, а особље "Прве хируршке" дивно:

"Не ради се ту само о мени, тамо су они стварно 24 сата за све пацијенте и ја сам била 10-ак дана у болици. Ја сам овако нежне грађе али сам тамо била чврста и нисам плакала, али ја нисам могла да ходам, полако сам ходала, нисам могла сама да одем до купатила, огроман је рез, имате катетер и тако даље".

Скоро нико није знао за моју болест

У РТС Ординацији Биљана је причала и колико је емотивно доживела вест о тумору:

"Када ми је саопштила докторка, у том тренутку то ме је заиста сломило и баш сам се исплакала. Сећам се тренутка кад сам испред ординације звала маму. Њој уопште није било јасно о чему се ради".

На послу сам крила дуже време, знали су само неки од мојих претпостављених. Нисам говорила никоме, а кад сам рекла сви су мислили "она има неку цисту", као то је шала, тра - ла - ла. Ја сам и даље гурала два посла, ћутала, чак није знао скоро нико из фудбалског клуба", искрено је рекла.

Биљана признаје да иако је прилично јака жена, првих месец дана се често будила ноћу питајући се шта може да се деси. Операцију је супер прегурала, као и опоравак.

Међутим, касније се дешавало да све емоције које је "гурала под тепих" испливају кад се најмање нада, па мисли да би јој сад било тешко да изгура неки евентуални нови изазов:

"Све то што сам ја затрпала негде у својој подсвести би ме вероватно сломило, што је и нормално", признаје Биљана Обрадовић.

Од веганске исхране боље се осећам и имам више снаге

Иако је операцијом Биљани отклоњен један део панкреаса, сви други органи остали су нетакнути, што није увек случај код оваквог захвата, испричала је гошћа Ординације.

Она сада једном годишње уради контролну магнетну резонанцу, а истиче да јој је најважније да прати свој организам, то како се осећа, а као позитивну промену која јој се догодила издваја свој нови вегански начин исхране са којим се недавно упознала:

"У августу сам била на Госпојинском посту јер су ми рекли просто да би било добро због свега што ми се издешавало мало да се очистим, а Госпојински пост је целовит биљни пост и јако је строг, а ја сам видела фантастичне промене на свом телу у року од две недеље - то сало је отишло, мишићи су остали. Приметила сам да када сам избацила месо и млеко више не отичем. боље се осећам, имам више снаге и тако сам наставила. Прво ми је било конфузно јер веганство је за мене била потпуна непознаница", па сада подсећа све који не знају да је разлика између вегетаријанаца и вегана у томе што вегетаријанци једу млеко, јаја и рибу али не једу месо, а вегани не једу месо, млеко и јаја.

Биљана признаје да у своју исхрану некада убаци јаје, али да су јој веома важни суплементи цинк и д3, као и протеин:

"Протеина има у грашку, у пасуљу, леблебијама и другим махунаркама,али морате их користити свакодневно, и тачно направити добре промере. Има такође и веганских протеина који се користе после фитнеса, тако да све је заступљено ако мало прочепркате", охрабрила је Биљана све оне који желе да промене своје животне навике.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи