Читај ми!

Аргентинка победила ХИВ, организам сам избацио вирус

Тридесетогодишња Аргентинка постала је тек други забележени случај неке особе чије је тело само елиминисало ХИВ, показала је нова студија.

Током скенирања више од милијарду ћелија пацијенткиње није примећен ниједан траг вируса, иако дуго времена није добијала антиретровиралну терапију, којој је циљ да спречи вирус да се реплицира.

Овакав случај отвара могућност да нечији имуни систем може сам да елиминише вирус.

„Оно што се десило је јединствено. Није случај да њено тело успева да вирус држи под контролом, што понекад и видимо, већ у њеном телу више нема вируса“, каже Стивен Дикс, стручњак за ХИВ са Универзитета у Сан Франциску.

Истраживање, објављено у Annals of Internal Medicine, може да представља велики допринос укупном проучавању и потенцијалном новом виду лечења више од 37,7 милиона људи који широм света болују од сиде.

Упркос томе што за ХИВ нема лека, три особе до сада су излечене након трансплантације коштане сржи ради лечења канцера који су имали. Та терапија је као споредни ефекат имала и излечење од сиде.

Трансплантација коштане сржи, међутим, не може се узимати као реалистичан вид лечења. Научници због тога лек против ХИВ-а траже у активирању имуног система или генској терапији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. октобар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи