Читај ми!

Медитеранска дијета за бољи сексуални живот

Медитеранска дијета у кухињи могла би да помогне мушкарцима у спаваћој соби! Тако бар показују резултати истраживања кардиоваскуларних стручњака, који пружају доказе да би медитеранска исхрана могла смањити еректилну дисфункцију.

Еректилна дисфункција је најчешћи сексуални проблем са којим се суочавају мушкарци. Према студији из Масачусетса о старењу мушкараца, импотенцији и њеним медицинским и психосоцијалним узроцима, предвиђа се да ће до 2025. године еректилна дисфункција представљати проблем за 322 милиона мушкараца широм света.

Иако се раније сматрало да је еректилна дисфункција првенствено узрокована психолошким проблемима, истраживачи сада знају да је то претежно васкуларни поремећај.

Нова научна студија о вези медитеранске исхране и еректилне дисфункције представљена је на Конгресу Европског кардиолошког друштва 2021, највећем светском годишњем скупу кардиоваскуларних стручњака.

Коаутор студије, др Атанасиос Ангелис, са Универзитета у Атини, каже да је вероватно најбољи начин да мушкарци одрже еректилну способност да се брину о свом здрављу и воде рачуна шта једу.

„Медитеранска дијета је одличан избор који комбинује здравље са кулинарским задовољством, јер садржи велики избор укусних јела," каже др Ангелис.

Он и његове  колеге испитивали су 250 мушкараца, просечне старости од 56 година.

Утврђено је да су  мушкарци који су се више придржавали медитеранског начина исхране имали виши ниво тестостерона, боље еректилне перформансе, већи коронарни проток и здравије артерије.

„Еректилна дисфункција постаје чешћа код мушкараца средњих година, јер они  годинама акумулирају  уобичајене факторе ризика", објашњава Ангелис.

У те уобичајене факторе ризика  спадају нездрава исхрана, висок холестерол, висок крвни притисак и пушење, поред нижих нивоа тестостерона који се често јављају уз еректилну дисфункцију.

„Медитеранска дијета је корисна и за васкуларну физиологију и за ниво хормона", каже Ангелис.

Медитеранска дијета може допринети вишем нивоу тестостерона смањењем упалних процеса.

Како Ангелис објашњава, постоји и снажна веза између нивоа тестостерона и кардиоваскуларног здравља. Тестостерон је нижи код људи са вишим крвним притиском, неконтролисаном хипертензијом и срчаним обољењима.

„Иако нисмо испитивали механизме, вероватно је да медитерански начин исхране може побољшати кондицију и еректилне перформансе тако што ће побољшати функцију крвних судова и ограничити пад тестостерона који се јавља у средњим годинама", каже др Ангелис.

Медитеранска исхрана се заснива на традиционалним кухињама Грчке, Италије, Француске, Шпаније  и других земаља Средоземља.

Суштина је да основу уноса масноћа чини маслиново уље, а исхрана је углавном биљна -  поврће, махунарке, воће, интегралне житарице, орашасти плодови, семенке, биље и зачини.

Риба, морски плодови, млечни производи и живина такође су на менију готово свакодневно, док се црвено месо и слаткиши једу само повремено.

Интересовање за медитеранску исхрану почело је 50-их година прошлог века, када је примећено да срчана обољења нису тако честа у медитеранским земљама, у поређењу са САД. Од тада, бројне студије су потврдиле да медитеранска исхрана помаже у превенцији срчаних болести и можданог удара.

четвртак, 10. октобар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи