Читај ми!

Зашто маслина обавезно треба да буде део кућне апотеке, а не само кухиње

Маслина је једна од биљака која се најдуже употребљава у људској исхрани и одувек је сматрана веома вредном и веома лековитом. Уједно, маслина је једна од најдуговечнијих биљака познатих човеку.

Када се погледају зелене оазе у којима људи најдуже живе, у Европи су оне углавном смештене на Медитерану, а стручњаци тврде да велики део заслуга за то има маслина, наводи Момчило Антонијевић, новинар и народни травар у редовној рубрици Јутарњег програма, Тајне биља.

Маслина је једна од биљака која се најдуже употребљава у људској исхрани и одувек је сматрана веома вредном и веома лековитом. Уједно, маслина је једна од најдуговечнијих биљака познатих човеку.

„Ја сам лично видео једну која потиче из Христовог времена у Јерусалиму, стару 2.000 година, али кажу да има и старијих од ње. Званично, најстарија маслина која рађа је на Криту и да је 3.000 година стара“, наводи народни травар.

Маслиново уље је најбоља превентива

Маслиново уље је најбоље користити превентивно, као и већину других биљака о којима говоримо у серијалу Тајне биља. Маслине су идеалне за људе који су склони зачепљењу крвних судова јер имају снажно антиоксидантно дејство и спречавају оксидовање холестерола који запушава наше крвне судове.

„У студијама које су спроведене у Шпанији је доказано да маслиново уље спушта ниво лошег холестерола, а подиже ниво доброг, што је изузетно важно за срце. Зато је важно да користимо што квалитетније маслиново уље и да га што чешће користимо“, наглашава Антонијевић.

Сукобљена су мишљења да ли маслиново уље треба термички обрађивати или не. Дуго се мислило да није добро кувати на маслиновом уљу, али данас постоје неки други докази. Али ако се користи за лечење, онда се користи без термичке обраде, било на салати, било да започнете дан једном кашиком маслиновог уља, на чему би нам јетра била посебно захвална.

Благотворна својства листа и плода маслине

Лист маслине је безбедан за људску употребу, али уколико пијете антибиотике, може се догодити да чај анулира њихово дејство.

Чај или алкохолни екстракт од листа маслине помаже и људима који пате од алергија јер утиче на везивање хистамина.

Идеално је сакупити листове са дивљих маслина, али није проблем ако је и са питомих, мада би било пожељно да не буду хемијски третиране неким пестицидима.

Црна маслина се препоручије и у борби против анемије јер садрже доста гвожђа.

„Важно је напоменути да су маслине које можемо да набавимо у слободној продаји врло често јако слане и то је лоше, посебно за људе са високим притиском, зато је боље бирати оне које су у уљу и нису у саламури, или их испрати и уклонити вишак соли“, додаје Антонијевић.

Маслиново уље у козметици

Широм Медитерана постоји низ народних рецепата за негу лепоте који у основи имају маслиново уље у комбинацији са биљкама као што је смиље, лаванда, кантарион. Обично се додаје и пчелињи восак као природни емулгатор. Тако се добија врло квалитетан мелем за третирање различитих кожних обољења.

„Кантарион стављен у маслиново уље, поред тога што може да се користи за негу коже, може и да се пије и изузетно је благотворно за људе који имају проблем са желуцем и чиром на желуцу или дванаестопалачном цреву. Иначе, екстракт маслине јако добро делује на људе које мучи хеликобактер пилори“, наводи Момчило Антонијевић, новинар и народни травар.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. октобар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи