Читај ми!

Да ли би рак грлића материце могао да постане прошлост

У Србији свакога дана једна жена умре, а четири оболе од рака грлића материце. То су били подаци на основу којих су жене упозоравне да иду на редовне контроле. Стопа обољевања од рака грлића материце у земљама где је почела вакцинација жена против хуманог папиломавируса драстично је опала.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, др Ана Јовићевић, епидемиолог са Институт за онкологију и радиологију Србије и др Александра Костић, гинеколог ДЗ „Чукарица“ истичу да ХПВ вакцина није новост, да се о њој говори годинама.

„Вакцина је у примени од 2007. године од Аустралије, Британије и велики број земаља, преко 100 у свету је направио имунизационе програме за вакцинисање против хуманог папилома вируса, а последњи подаци које смо добили су чак можда и више охрабрујући него што смо очекивали“, истакла је Др Ана Јовићевић.

Да би се примила ХПВ вакцина потребно је испунити одређене услове.

„Вакцину је најбоље примити пре него што особа ступи у прве сексуалне контакте. Саветује се да буде у што ранијем узрасту, од девете до тринаесте године, тада се даје у две дозе, касније се даје у три дозе. ХПВ вакцина не спада у редовну вакцинацију, већ је само препоручена“, објашњава др Александра Костић.

Како наводи др Ана Јовићевић у свету је дато око 200 милиона доза ове вакцине, и она је у неким земљама Европе обавезна. Искуства показују да је вакцина изузетно ефикасна и безбедна.

„Хуманих папилома вируса има преко 100, а око 40 типова вируса изазива промене на гениталном тракту. ХПВ вакцина је примарна превенција, а секундарна превенција су скрининг прегледи“, додаје гинеколог др Александра Костић.

четвртак, 10. октобар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи