Читај ми!

Вакцина смањила развој рака грлића материце и до 87 одсто

Стопа обољевања од рака грлића материце у Великој Британији опала је драстично од када је пре 13 година почела вакцинација жена против хуманог папиломавируса.

Британска Национална здравствена служба покренула је пре више од деценије програм вакцинације за хумани папиломавирус код тинејџерки, а до сада је због тога спречен развој рака код хиљада жена.

Забележена је већа успешност код оних тинејџерки које су се раније вакцинисале – чак 87 одсто мања инциденца обољевања од рака код девојака вакцинисаних између 12. и 13. године, 62 одсто за оне од 14 до 16 година и 34 одсто код старијих тинејџерки.

Ово су први докази о успешности програма који је покренуло британско Друштво за борбу против рака пре 13 година, јер је за свеобухватне резултате вакцинације морао да прође одређени временски период.

Стручњаци су пратили податке из програма имунизације од хуманог папилома вируса вакцином „церварикс“ од 2008. до 2012. године.

Данас се користи друга вакцина „гардасил“ и даје се дечацима и девојчицама узраста 12 и 13 година.

Нова студија, објављена у Лансету, утврдила је да је до 2019. године забележено 450 мање случајева рака грлића материце и 17.200 мање случајева предкарциномског стања међу вакцинисаном популацијом у односу на неимунизовану.

Студија је такође утврдила 97 одстотни пад у појави предканцерозних ћелијских промена код девојака вакцинисаних у раној тинејџерској фази, 75 одсто код оних узраста 14 до 16 година и 39 одсто код старијих тинејџерки.

Без програма вакцинације, стручњаци сматрају да би 36.000 жена претрпело предканцерозне промене.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. октобар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи