Читај ми!

Рак простате је подмукла болест, зато мушкарци не би требало да пропуштају превентивне прегледе

Сваке године у Европи око 450 хиљада мушкараца добије рак простате, а премине око 100 хиљада. Новембар је месец посвећен мушком здрављу, месец у којем наше очеве, браћу, мужеве, пријатеље подсећамо да иду на редовне прегледе.

Сваке године рак простате у Србији добије око три хиљаде мушкараца, а премине више од хиљаду. Може да му се стане на пут, ако се открије на време, зато професор Зоран Џамић, директор Клинике за урологију КЦ Србије гостујући у Јутарњем дневнику наглашава да мушкарци после 45. године једном годишње треба да ураде анализу простата специфичног антигена.

„Тај резултат може да покаже знаке запаљења, може да покаже доброћудна увећања, али нажалост, може да буде и приви знак злоћудног увећања простате, односно карцинома, и зато се препоручује једном годишње целој мушкој популацији да уради ту врло једноставну анализу. Ради се о само два милилитра крви, а у сваком дому здравља може се урадити та анализа“, наглашава професор Џамић.

Почетни карцином простате се лечи са сто процентном успешношћу, адекватним процедурама које су све заступљене у великом броју здравствених институција у Србији, пре свега на Клиници за урологију, напомиње професор.

„Ако се болест дијагностикује у поодмаклој фази, у овом тренутку располажемо са већим делом свих терапијских протокола који се примењују у свету и могу да кажем да за последњих 10 година смо успели карцином простате полако, али сигурно да уведемо у хроницитет. У узнапредованим фазама га не можемо излечити, али можемо га залечити, успорити уз добар квалитет живота“, наглашава др Џамић.

Током пандемије коронавируса Клиника за урологију је успевала да збрине све пацијенте и поред отежаних околности рада, морали су да дају приоритет само малигним и хитним случајевима, али успевају да обаве од 200 до 250 операција на месечном нивоу.

четвртак, 10. октобар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи