Читај ми!

Реуматоидни артритис – честа болест од које болују и деца

Светски дан борбе против артритиса обележава се 12. октобра сваке године. Како показује статистика сваки четврти Европљанин болује од те болести. У Србији је регистровано око 70.000 оболелих од хроничног артритиса, а међу њима су и деца. Уколико се ове болести не препознају на време и неадекватно лече - оболели постају потенцијални инвалиди.

Реуматоидни артритис, хронично запаљенско реуматско обољење, спада у групу системских болести везивног ткива. Најчешће захвата зглобове, али може да нападне и унутрашње органе, нервни систем, чак и кожу. Болест је праћена болом у мишићима, тетивама, костима и зглобовима.

„Бол као такав, може да буде различитог порекла, не мора увек да буде коштано-зглобног, мишићног, али најчешће у реуматским болестима је праћен не само болом, него и једним објективним налазом који се види, а то је пре свега оток као последица упале, а затим једна укоченост и ограничена покретљивост самог зглоба“, рекла је проф. др Маја Златановић.

Истраживања показују да од реуматоидног артритиса чешће болују жене, док борбу са хроничним артритисом воде и деца. Узрок болести још је непознат. Сматра се да, поред наследног фактора, на оболевање утичу вируси, бактерије, али и стрес. Хроничне реуматске болести су болне и прогресивне. Уколико се не открију и не лече на време, воде до потпуне непокретности.

„Биолошка терапија је нешто што је направило револуцију у лечењу запаљенских реуматских болести, из разлога што се са њом за разлику од неких конвенционалних принципа лечења брже стиже до циља, до тзв. како ми стручно зовемо ремисије - а то је одсуство симптома и знакова упале, односно артритиса“, истакла је проф. др Маја Златановић, реуматолог.

Физикална терапија може дати добре ефекте у борби против артритиса. Код знатно оштећених великих зглобова – кука или колена, прибегава се ортопедској хирургији и уградњом вештачког зглоба оболелима се олакшава кретање.

петак, 11. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи