Читај ми!

У Француској бесплатна средства за контрацепцију женама млађим од 25 година

Оливиje Веран, министар здравља, рекао да се млађима од 25 година неће наплаћивати лекарски прегледи, тестови или друге медицинске процедуре везане за контролу рађања.

Министар здравља Француске, у интервјуу за France 2, рекао је да се мере односе на хормонску контрацепцију, биолошке тестове који иду уз њу, рецепте за контрацепцију, и сву негу у вези са контрацепцијом - до 25. године.

„Постоји пад употребе контрацепције код одређеног броја младих жена, а главни разлог за то је финансијски. Kошта превише. Неприхватљиво је да се жене не могу заштитити, не могу имати контрацепцију ако је то очигледно њихов избор, јер то не могу да приуштe", додао је Веран.

Упитан зашто је влада изабрала 25 година за границу старости, Веран је рекао да је то зато што те године одговарају доби веће зрелости и самосталности, и зато што са 25 година особе остају без могућности да имају здравствено осигурање родитеља.

Рекао је да су студије показале да је то такође старост у којој су многе жене одустајале од контрацепције, не зато што су желеле да имају децу, већ „зато што је то скупо".

Очекује се да ће мера, која покрива пилуле и импланте за контрацепцију, коштати француски здравствени систем око 21 милион евра годишње.

Иначе, контрацепција је у Француској јесте бесплатна за оне између 15 и 18 година од 2013. године, и за млађе од 15 година од августа 2020. То је довело до пада броја абортуса.

Влада је прошле године објавила да скоро 1.000 девојчица између 12 и 14 година затрудни у Француској, а 770 тих трудноћа резултира абортусом. С обзиром на то да је бесплатна контрацепција понуђена узрасту од 15 до 18 година, број побачаја пао је са 9,5 на 1.000 трудноћа у 2012. на шест у 2018, према званичним подацима.

Женама старијим од 25 година надокнађује се око 65 одсто трошкова контрацепције.

петак, 11. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи