Читај ми!

После прележаног ковида, обавезно идите код кардиолога

Миокардитис, запаљење срчаног мишића, код 25 одсто пацијената изазива хроничну слабост срца и трећи је најчешћи узрочник смрти код деце и младих. Како се миокардитис појављује и зашто после прележаног ковида пацијенти треба да оду на кардиолошки преглед, објаснио је у Јутарњем програму доктор Светислав Малишић, кардиолог и специјалиста интерне медицине.

Патофизиолошки механизам настајања запаљења срчаног мишића је веома сложен и узрок може бити много фактора. Најчешће су у питању инфективни агенси – вируси и бактерије. Друга група обољења које могу да изазову запаљење срчаног мишића су аутоимуне болести, објашњава Светислав Малишић.

Млади су посебно подложни миокардитису јер се, како каже, припадници те популације налазе у фази интензивног раста и развоја и специфичности њиховог имунолошког система чине их „пријемчивим“ за такво запаљење.

Основни симптоми су лако замарање и поремећај срчаног ритма.

„Пацијент одједном долази у ситуацију да не може да изведе своје рутинске дневне активности“, наводи Малишић, додајући да доктори у том случају прегледима утврђују о каквом је поремећају реч.

Приметно је и да се све већи број оних који су прележали ковид-19 жали на сличне тегобе и има продужени опоравак, а претпоставка је да је то последица утицаја вируса на срчани мишић.

Редовни прегледи

Најчешћи узрок смрти код пацијената који имају ковид-19 је срчана слабост или неки вид тромбозе.

„Свим својим пацијентима, најближима, пријатељима саветујем да обавезно оду на превентивни, основни кардиолошки преглед који би укључио физички преглед, ЕКГ и ултразвук срца. То је кардиологу довољно да утврди да ли постоје елементи за неку болест или не“, истиче Малишић.

Што се рекреативаца тиче, а у тој групи је већи део становништва, многи одлучују да се баве неком физичком активношћу без претходне провере здравственог стања.

Савет лекара је да сви који желе да се рекреативно баве спортом, ради побољшања здравља, претходно ураде детаљан кардиолошки преглед.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 11. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи