Читај ми!

Псоријаза, живећете са њом до краја живота, али терапија може много да помогне

Стручњаци кажу да пацијенти треба да схвате псоријазу као хроничну болест и да ће од ње морати да се лече до краја живота, али да многе терапије помажу да се она држи под контролом, а оболели воде нормалан живот.

Проф. др Жељко Мијушковић из Удружења дерматолога Србије објашњава да се псоријаза може појавити на било којем делу тела, не само на лактовима, коленима и леђима већ и на лицу и ноктима.

„Тада се пацијенти повлаче у себе, покушавају да нађу решење неким алтернативним терапијама и не траже помоћ лекара. Код пацијената са псоријазом депресија је много чешћа, па чак и стопа суицида већа“, истиче Мијушковић.

Наглашава да не постоји начин на који се псоријаза може пренети са једне на другу особу.

Псоријаза је примарно болест коже, али и системска, јер је у бројним студијама показано да те особе чешће оболевају од болести срца, дијабетеса…

Лечећи псоријазу на кожи, лече се и остале придружене болести, односно смањује се шанса да пацијент оболи од других ствари, попут инфаркта.

Генетика, али и други окидачи

Мијушковић наводи да је генетика свакако важан фактор код оболевања од псоријазе, али да не значи да ће је развити сваки пацијент који је генетски предиспониран.

Потребни су одређени „окидачи", попут реакција на неке лекове, инфекције, а понекад је разлог непознат.

„Када се одлучујемо за лечење, процењујемо проширеност болести, локализацију, колико година има пацијент и претходне модалитете лечења“, каже Мијушковић.

Марко Узелац из Удружења против псоријазе каже да му се живот потпуно променио када му се манифестовала псоријаза, да није могао ни да спава ни да учи. Тек када је почео са терапијом, стање му се знатно побољшало.

„Живот са биолошком терапијом ми је потпуно другачији, зато што сада фактички немам псоријазу. Другима желим да поручим да не одустају, да не прихвате тај живот са псоријазом и да се обавезно обрате лекарима“, истиче Узелац.

Како се лечи

Пацијенти који имају тежу клиничку слику су они који имају захваћену већу површину коже, као и они којима су захваћени зглобови или болест већ дуго траје.

Такође, старији пацијенти са придруженим болестима не могу да примају одређене терапије и теже се лече.

Мијушковић каже да је лекаре у почетку пандемије ковид онемогућио да лече неке пацијенте јер нису знали какве ће последице изазвати различите терапије.

Сада, међутим, знају и лечење се спроводи несметано, осим код пацијената који су оболели од ковида.

Што се вакцина тиче, каже да нема никаквих контраиндикација и апелује да се људи вакцинишу. Ни пацијенти који орално узимају лекове или примају биолошку терапију немају контраиндикације.

Локалне терапије могу се са успехом примењивати код пацијената којима је захваћено мање од 10 одсто површине коже. Код одређених локализација мора се, ипак, давати друга терапија.

„Ту се морају давати други видови терапије, попут фото-терапије, оралних лекова и биолошке терапије, која је направила велики помак у лечењу псоријазе“, истиче Мијушковић.

Пацијенти треба да схвате псоријазу као хроничну болест за коју ће терапију морати да примају до краја живота.

Биолошка терапија намењена је пацијентима који имају проширену болест, који имају захваћене зглобове (псоријазни артритис) или код пацијената који имају блажи облик, али претходна лечења нису дала ефекат.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 11. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи