Читај ми!

Да ли је пандемија агорафобичаре погурала дубље у страх од отвореног простора

Агорафобија је страх од отвореног простора који отежава свакодневни живот људима који пате од ње. Колико их је у Србији, нема података. Док се стање многих пацијената са менталним болестима погоршало током пандемије ковида 19, агорафобичарима она погодује, кажу стручњаци. Када пандемија прође, упозоравају да ће велики број њих поново тражити помоћ лекара.

Осећала сам страх од свега. Моја свакодневица је била да нигде нисам излазила из куће. Овим речима Данијела Младеновић описује своју борбу са страхом од отвореног простора због којег годинама није излазила из свог дома.

„Изгледало је као да живим у затвору који нема решетке и нико ми није рекао: Буди ту и мораш да будеш ту. Нико ми није дао рок, али из неког разлога ја ниједног тренутка не могу да изађем ван“, каже Данијела.

Борбу са страхом од отвореног простора води око пет одсто светске популације.

„Ми на нивоу клинике и на нивоу Србије немамо званичне статистичке податке, самим тим што се ови пацијенти углавном не хоспитализују“, истиче др Ивана Сташевић Карличић, директорка Клинике „Лаза Лазаревић“.

Жене дупло више оболевају него мушкарци. Сматра се да су генетика, стресна и трауматска животна искуства, депресија само неки од окидача овог стања. Први симптоми се обично јављају у адолесценцији.

„Људи који пате од агорафобије не желе уопште да изађу у неки јавни простор, осећају да ће добити панични напад, да ће полудети. Некада се то чак артикулише као страх од срчаног удара или можданог удара. Јако су интензивни психосоматски симптоми, страх од гушења, отежани рад срца, прекомерно знојење“, објашњава психолошкиња Ана Мирковић.

Пандемија погодује онима који не излазе 

„Све ми је недостајало. Недостајало ми је да без проблема одем у продавницу и онда сам почела. Одлучила сам да се суочим са страхом, да издржим сву нелагоду и кренула. Што сам се више излагала страху, страх је био мањи, што сам више излазила осећала сам се слободније“, прича Данијела.

Током пандемије вируса корона, особе које имају страх од отвореног простора ређе су се обраћале за помоћ, али то није знак да су њихове фобије нестале, упозоравају лекари.

„Све ове мере које се примењују последњих годину и по дана, укључујући и карантин, на негативан начин погодују одржавању агорафобије, тако да људи нису принуђени да излазе, и њихова агорафобија им мање смета, те у том смислу ми у овом тренутку имамо мање људи који се јављају за помоћ, али како буду мере попуштале очекујемо да ће тај број да буде значајно већи“, указао је професор др Милан Латас, психијатар Универзитетског клиничког центра Србије.

Агорафобија се, као и све друге менталне потешкоће, лечи. Лекари кажу да најбоље резултате даје психотерапија уз обавезне лекове.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 11. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи