Читај ми!

Биљна апотека за дечје бољке, направите укусан чоколадни намаз од коприве против анемије

Лековите биљке за јачање имунитета нашле су се у фокусу, посебно почетком школске године, када је децу потребно заштитити од инфекција. Које биљке могу помоћи деци да остану здрава, како се правилно употребљавају и, још важније, како да их учините укусним?

Увек је боље чувати здравље него лечити се када се оно наруши, односно, како народ каже: боље спречити, него лечити.

Новинар и народни травар Момчило Антонијевић у сталној рубрици Тајне биља зато открива како користити лековите биљке као превентиву и за очување здравља.

„За ту намену на првом месту ћу издвојити шипурак. Важно је напоменути да када се сакупља за чај, плодови треба да буду потпуно чврсти да би могли да се осуше и припреме за чај, који делује веома благотворно на органе за дисање и варење“, наводи Антонијевић.

Осим витамина Ц, шипурак садржи и витамине из групе Б, витамин К, као и провитамин А који му даје боју.

Додатни његов квалитет је што је укусан, па уз мало меда ни деца неће имати ништа против да га попију.

Пажљиво са ехинацеом, мајчина душица за инфекције

Друга на Антонијевићевој листи биљака за превентиву је ехинацеа. Одмах треба нагласити да је не би требало давати деци млађој од 12 година, јер она подстиче производњу лимфоцита, а мала деца још немају у потпуности формиран имуни систем.

Са друге стране, сјајна је за тинејџере и одрасле људе јер је прави имуностимулатор и јача одбрану организма.

Мајчина душица је још једна лековита биљка која одлично делује против инфекција пробавних органа као и органа за дисање. Такође је делотворна и против бактеријских инфекција мокраћних канала.

Ако људи користе мајчину душицу да од ње направе чај, важно је напоменути да је не треба кувати зато што њена лековита етарска уља врло лако ветре у кувању. Због тога, чај од мајчине душице треба правити тако што се она прелије прокључалом водом, промеша, поклопи и оставити да одстоји 15 до 20 минута.

Мајчина душица може да се даје деци старијој од две године, а за чај је довољна једна кашичица сушене мајчине душице. За одрасле је довољна супена кашика.

Превенција је најбоља, али шта када се разболимо

Код инфекција дисајних путева и синуса веома је благотворна инхалација, а ту на сцену ступају многе лековите биљке.

„Када су у питању есенцијална уља која деца могу да користе при инхалацији, издвојио бих чајно дрво, као један од најснажнијих антисептика, али и лимун и еукалиптус. Помоћу њих се ефикасно врши дезинфекција горњих дисајних путева, што је веома корисно у периоду респираторних инфекција“, истакао је Антонијевић.

Уколико немате есенцијална уља код куће, за инхалацију се могу користити суви листови босиљка.

Шта за температуру?

Зова је одличан природни препарат за снижавање телесне температуре, а поседује и снажна антивирусна својства. Њу могу да користе и деца, а за ту намену чај од зове треба попити што топлији.

Антонијевић такође напомиње и да телесну температуру не треба увек спуштати, јер мало повишена температура је знак да се тело на контролисан начин бори и не треба му одмагати.

За спуштање температуре треба користити и чај од липе, који је такође веома укусан и пријатан.

Кад дође до високе температуре, обично дође и до губитка апетита, а ту може да помогне хајдучка трава, која, поред бројних добрих ефеката, поспешује апетит. Једина њена мана јесте горак укус, а управо због супстанци које га изазивају она има та својства и чај од ње не би требало заслађивати.

„Чаробни“ намаз за малокрвност

Мала деца врло често имају проблем са малокрвношћу, а ту итекако може да помогне коприва, односно чај од листа те биљке.

Одличан препарат за ту намену је посебан намаз од млевеног семена коприве, меда и сировог какаоа, који је такође веома богат гвожђем.

„Треба вам 100 грама млевеног семена коприве, пет супених кашика какаоа и килограм меда. Када се то помеша, имате намаз који деца много радије узимају јер има тај слатки чоколадни укус", наводи Антонијевић.

Против дијареје – листови дивље купине и крушке

Једна од најбољих танинских биљака, које се обично користе против пролива, јесте дивља купина, односно њен лист. Користи се и лист дивље крушке који је такође веома ефикасан.

Доста танина садржи и мајчина душица, која такође може да помогне и при дечјим проблемима са стомаком и пробавом.

Против пролива су ефикасне и биљке које садрже инулин, попут цикорије.  

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 11. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи