Читај ми!

„Холивудски осмех“ је у реду, али здравље зуба је увек испред естетике

У жељи да имамо зубе који су поново бели и да истакнемо њихову лепоту, може се десити да стоматологу упућујемо нереалне захтеве. Неретко су одређене интервенције неоправдане, па стручњаци саветују да у трци за лепотом –не треба претеривати.

„Осмех је један од најважнијих и најбитнијих одраза здравља и лепоте", рекао је доктор стоматологије, Оливер Крњевић, специјалиста оралне хирургије, и додао да, када се естетика преведе у стоматолошку струку, онда се ради протетика, најбоље – на најприроднији начин.

„Неке ствари које су некада биле естетски прихватљиве, данас више нису. Имали смо концепт екстремно белих зуба, и екстремно великих. На сву срећу то се полако напушта, и данас је концепт да зуби изгледају што природније, да се уклапају у физиономију пацијента, боју очију, тена, и да то делује складно и хармонично", објаснио је др Крњевић.

Коментаришући диктат „холивудског осмеха", др Крњевић каже да се и даље често дешава да пацијенти имају такве захтеве, и наглашава да о томе ипак одлуку треба да донесе стоматолог. Деси се, признаје, и да одбије неке од пацијената.

Када је реч о губитку зуба и самим тим, функционалним проблемима, каже да такав проблем са естетиком може да доведе и до социјалног проблема, али да је стоматолозима на располагању читав низ протетских радова као што су крунице, мостови, имплантати…

„Зубни имплантат омогућава најприроднији пренос притиска жвакања из усне дупље на виличну кост, самим тим пацијенту пружа најприроднији утисак жвакања", каже др Крњевић.

Пре имплантата, врше се испитивања, снимања и припреме, па је могућност проблема са околним ткивима и зубима услед интервенције минимална.

Наглашава да се пацијентима који су изгубили зубе, и који то решавају протезом, односно имплантатом, поклања посебна пажња.

„Морамо да их едукујемо како и на који начин да одрже постигнуте резултате. Једини начин је добра орална хигијена и редован одлазак код стоматолога. Све што се дијагностикује на време, има и добру прогнозу. Ту се уклапа једна Хипократова мисао: Пре него што почнете да лечите некога, питајте га да ли је спреман да се одрекне ствари због којих се разболео", указао је др Крњевић на, и данас, актуелну тему.

 

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 11. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи