Читај ми!

Зашто сви желе да пробају кромпирово млеко

Вегански напитак без глутена и са ниским садржајем шећера и засићених масти, а са доста калцијума и витамина Д, нови је хит међу љубитељима здраве исхране. Реч је о још једном млеку које се прави од воћа или поврћа – овог пута кромпира.

Било да је у облику пиреа, барен, пржен или печен, кромпир је посластица за многе. Међутим, последњих месеци ово поврће се све чешће помиње као сировина за прављење напитка који су љубитељи здраве исхране прихватили раширених руку.

У питању је млеко које се прави од куваних кромпира, мало зачина и, наравно, воде.

Кромпирово млеко је идеална алтернатива крављем, овчијем и козијем млеку, али и биљним верзијама, јер, иако је по изгледу и текстури слично другим „млечним напицима“, далеко је одрживије.

За производњу кромпировог млека потребно је 56 пута мање воде него за бадемово млеко, а површина потребна за узгој, на пример, овса, за добијање исте количине напитка, двоструко је већа.

Међутим, кромпирово млеко није само здраво за планету. Оно је идеално за осетљиве особе јер не садржи уобичајене алергене као млечни производи, лактозе, јаја, житарице, соја и ораси.

У питању је вегански напитак, без глутена и са ниским садржајем шећера и засићених масти, а обезбеђује висок ниво калцијума и витамина Д.

Како се прави млеко од кромпира

За овај интересантан напитак потребне су вам три шоље (око 700 милилитара) топле воде, један велики кромпир (једна шоља коцкица), једна кафена кашичица (око шест милилитара) екстракта ваниле, четвртина шоље сецканих бадема, мало соли.

Припрема је једноставна. Кромпир се ољушти и прокува у три шоље воде, уз додатак соли. Када је кромпир куван, пресути га у блендер и додати топлу воду, да укупна количина износи четири шоље. Додати ванилу и сецкане бадеме.

По жељи се може засладити медом, сирупом од агаве или јаворовим сирупом. Довољне ће бити две кафене кашичице.

Блендирати пет минута, процедити кроз газу или сличан материјал и млеко од кромпира је спремно.

Може се конзумирати млако или прохлађено.   

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 11. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи