Читај ми!

Болест проширених вена није наивна – успешна је операција, а гелови и креме само помажу

Летња температура и дужи боравак на отвореном погоршавају симптоме проширених вена. Како нам се тело природно загрева, вене се шире да би омогућиле бољи проток крви. Код особа са проширеним венама, чији залисци не враћају крв ка срцу како би требало, ово доводи до отока, а отоци чине да осећате бол, тежину или умор у ногама. Како да превазиђемо овакве проблеме?

Како наводи доктор Дарио Јоцић, васкуларни хирург, једино и право решење за лечење проширених вена је операција. Уколико пацијенти не желе да се оперишу или желе да одложе ту своју интервенцију, постоје методе и начини који олакшавају тегобе. То је препорука здравог живота и редовна физичка активност.

„Важна је телесна тежина, гојазност оптерећује наше вене и ако имамо проблем треба да носимо еластичне чарапе, које могу бити непријатне и ретко их препоручујем пацијентима", напомиње васкуларни хирург.

Гелови помажу, али не лече

„Користе се и гелови, а кључна ствар у рецептури гелова је нека од супстанци која хлади и то помаже, али не лечи проблеме са венама. Кожа је заштитни слој организма и не дозвољава да ишта уђе у њу, а проширене вене су болест крвотока, не коже", рекао је васкуларни хирург Дарио Јоцић.

Летње температуре и операција вена

„Потпуно је уобичајено да се проширене вене оперишу и током лета. Јер постоје пацијенти и у Дубаију који се оперишу, а не иду у Норвешку на операцију, где је хладније. Свуда се људи оперишу", истакао је васкуларни хирург.

Напомиње да су ковид 19 и тромбоза у блиском контакту и током последњих годину дана долазе пацијенти због повишеног де димера и проблема са венском циркулацијом. Пошто користимо инвазивне методе лечења, сваком пацијенту треба приступити индивидуално.

„Прележан ковид нити вакцинација нису препрека за решавање болести вена. Пацијенти који имају васкуларне проблеме треба да се вакцинишу, то је потребно", истакао је васкуларни хирург.

Лепота и вене, депилација топлим воском, масаже

„Топлота шири крвне судове, као и наношење топлих предмета и ствари, депилације топлим воском, може бити проблем за вене. Што се тиче масажа, ако су и сувише грубе могу да направе проблем, не само због појаве подлива и хематома, већ могу да доведу до упале и тромбозе вена.Треба бити опрезан и пажљив са венама", напоменуо је васкуларни хирург Дарио Јоцић.

петак, 11. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи