Читај ми!

Није лако кожи да се избори са сунцем, зато треба да јој помогнете

Хтели то или не, кожу ове године дуже излажемо јаком сунцу. Туширамо се чешће, а сунце је додатно исушује. Због тога треба пазити како и колико се излажемо сунчевим зрацима, редовно неговати кожу и паметно се према њој односити. Слана вода мора је одлична за кожу, а редовно умивање, туширање и хидрирање ће јој помоћи да задржи еластичност.

Магистар фармације и специјалиста Андријана Цвијетиновић напомиње да чак иако нисмо на мору или поред базена и реке, треба да пазимо када се излажемо сунцу, посебно у интервалу од 11 до 16 часова.

„Особе са светлијом пути и које су склоне мрљама и алергијама треба да користе креме са заштитним фактором 50, док остала популација, у односу на тип коже, треба да користи факторе 20 до 30“, објашњава Цвијетановићева.

Излагање сланој води на мору доноси много више добробити, него лоших ефеката, који могу да се десе само ако су људи загадили воду.

„Слана вода је јако богата минералима - калцијум, магнезијум, јод, цинк, калијум - сви они јако добро утичу на кожу. Пре свега, скидају површински слој и обнављају кожу, помажу зарастање рана, а људи који су склони акнама и осипима могу на мору успешно да их исуше“, истиче Цвијетановићева.

Осим тога, јод и цинк у комбинацији са сунчевим зрацима могу да повећају ниво сератонина (хормона среће) и смање ниво кортизола (хормона стреса), па су зато људи често ведрији на мору.

Зашто се кожа суши лети

Током зимског периода, када се мање крећемо, једемо јачу храну и носимо слојевиту одећа, у телу се накупљају токсини, којих се тело решава природним начинима детоксикације.

„Када дође лето ми се појачано знојимо, више се купамо, али кожа постаје сувља. Потребно је да уносимо што више воде, да негујемо кожу и једемо што више воћа и поврћа, због витамина и минерала“, истиче Цвијетановићева.

На шта обратити пажњу

Пре свега, кожа лица је најизложенија негативним ефектима сунца.

Савет гошће Јутарњег програма јесте редовно умивање ради скидања прљавштине и зноја, као и да се за прање лица користе благи препарати – сапуни и тоници.

Увече треба нанети неку хидратантну крему како би освежили кожу.

Препарати из домаће радиности

Довољно је, према речима Цвијетановићеве, танко насећи краставац и ставити на кожу како би се опоравила и хидрирала.

Такође добар препарат долази у виду умућених беланаца, која могу да се намажу на кожу и исперу после 15 минута.

„Талог кафе у комбинацији са мало маслиновог уља може да послужи као одличан пилинг. За пегице може да се умути и једно жуманце, мало јогурта и маслиновог уља и нанесемо као маску на лице и држати 15 минута“, наводи Цвијетановићева.

За појаву бора најодговорнија је сувоћа коже, као и други фактори попут стреса и несанице. Уколико је кожа на било који начин добро хидрирана, ни боре се неће појављивати.

Мрље и флеке

Хиперпигментација коже манифестује се као појава мрља и флека, обично на кожи лица, руку и деколтеа, односно тим најизложенијим деловима тела.

„Мрље и флеке настају када се нагло повећа производња меланина - пигмента који кожи, очима и коси даје боју. У случају коже она тамни на местима која су изложена сунцу и ако се не третира брже ће остарити“, наводи гошћа.

Ако се кожа правилно третира до хиперпигментације неће доћи, али чак иако се мрље и флеке појаве њих је могуће кремама и пажљивом негом отклонити.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 11. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи