Читај ми!

Лето погодује упали уха код деце, препознајте прве симптоме и помозите им још пре одласка лекару

Упала спољног уха се чешће дешава лети, за разлику од упале средњег уха која нас углавном мучи у зимским данима. Деца су посебно осетљива, а можемо да им помогнемо ако на време уочимо прве симптоме.

„Упала спољашњег ушног ходника је последица дуготрајног квашења коже у ушном каналу која није предвиђена за квашење. Вода у којој се дете купа, никада није довољно чиста, и посебно ако заостане воде у спољашњем уху, онда су то идеални услови заразвој бактерија и гљивица, и за развој запаљења", објаснила је педијатар др Радмила Косић.

Проблем може да настане и у малим породичним базенима, који се често не хлоришу и не празне редовно. У њима је потребно мењати воду свакога дана.

Први симптоми упале су јасни; када дете почне да плаче и да се држи за ухо, тада је време да се крене са терапијом. Код беба се јавља неутешан плач и одбојност према храни.

Др Косић саветује да, док се не стигне до лекара, родитељи детету могу олакшати бол и снизити телесну температуту сирупом. Дејство сирупа неће променити налаз током прегледа, али ће помоћи детету.

„Ни од народне медицине не треба бежати, наши преци су се тако лечили годинама, а данас имамо савремене методе, педијатар је увек близу, оториноларинголог такође", коментарише др Косић маслиново уље и бели лук као народни лек.

„Терапија је локална, деца не добијају антибиотске сирупе, већ добију локално - антибиотске и кортикостероидне масти или капи. Никако не треба покушавати вађење церумена", нагласила је др Косић.

Након прописане терапије, опоравак се очекује у року од пет до седам дана.

Др Косић објашњава да је церумен, као ушна маст - нешто што је природа „смислила" за тај део нашег тела, да је њему место у уху, и да се вади само ако се створи церуменски чеп, и то код стручног лица.

Када је реч о штапићима за ухо, додаје да њихова употреба сабија церумен, прави чеп и да може узроковати додатне непријатности, те их не треба користити.

петак, 11. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи