Читај ми!

Сирова или кувана храна – шта добијамо, а шта губимо

Кувањем храни можемо побољшати укус, али високе температуре мењају нутритивне вредности хране. Занимљиво је да се неки витамини губе када се храна кува, док други постају доступнији.

Поједини нутриционисти тврде да је конзумирање сирове хране пут ка бољем здрављу, али и одређена кувана храна такође има добре нутритивне предности.

Исхрана базирана на сировој храни

Иако постоје различити нивои исхране сировом храном, сви они углавном укључују негрејану, некувану и непрерађену храну. Генерално, дијета са сировом храном састоји се од најмање 70 одсто сирове хране. Дијета поред сировог воћа и поврћа често укључује и ферментисану храну, проклијала зрна, орашасте плодове и семење.

Многи стручњаци као сирову храну препоручују пре свега вегетаријанску или веганску исхрану, јер врло мали број људи конзумира сирове млечне производе, рибу, па чак и сирово месо.

Поједини лекари тврде да је сирова храна хранљивија од куване, јер се ензими, заједно са неким хранљивим састојцима, уништавају у процесу кувања. Неки верују да је кувана храна заправо токсична.

Иако је очигледна корист од једења сировог воћа и поврћа, постоје и потенцијални проблеми ако се храните само сировом храном.

Строгу дијету са сировом храном је врло тешко поштовати, а број људи који се дугорочно држи оваквог начина исхране је врло мали.

Нека храна садржи опасне бактерије и микроорганизме који се елиминишу само кувањем. Ако једете потпуно сирову исхрану која укључује рибу и месо, постоји ризик од развоја болести које се преносе храном.

Кување уништава ензиме у храни

Када једемо, пробавни ензими у нашем телу помажу да се храна разложи на једињења која се могу апсорбовати. Храна такође садржи ензиме који помажу у варењу.

Ензими су осетљиви на топлоту и лако се деактивирају када су изложени високим температурама. У ствари, скоро сви ензими се деактивирају на температурама од преко 47 степени Целзијуса, што је један од примарних аргумената у корист исхране сировом храном.

Присталице прехране сировом храном тврде да кувана храна изазива стрес у телу и може довести до недостатка ензима. Међутим, не постоје научне студије које би подржале ову тврдњу.

Неки научници тврде да је главна сврха прехрамбених ензима да поспешују раст биљке – а не да помажу људима да их сваре.

Људско тело производи ензиме неопходне за варење хране, тело апсорбује и поново лучи неке ензиме, па је мало вероватно да ће варење хране довести до недостатка ензима.

Кувана храна се лакше зваће

Само жвакање, млевење хране зубима, уситњава врану, а то је важан корак у процесу варења. Неправилно жвакање хране у организму ствара гасове и надутост.

За жвакање сирове хране потребно је много више, него када жваћемо термички обрађену храну.

Кување убија штетне организме и бактерије

Одређену храну је боље јести кувану, јер њене сирове верзије могу да садрже бактерије, које кување убија. Воће и поврће можемо јести сирово, али треба водити рачуна, да ли су загађени или нису.

Спанаћ, зелену салату и парадајз често загаде бактерије, док сирово месо, риба, јаја и млечни производи садрже бактерије које могу изазвати озбиљне здравствене проблеме.

Предности и мане

Важно је напоменути да и кувано и сирово воће и поврће имају здравствене предности за све,  укључујући и оне који пате од хроничних болести.

Намирнице које је здравије јести сирове су: броколи, купус, бели и црни лук.

Храна коју је здравије јести кувану су: спанаћ, кромпир, месо, махунарке, риба и живинско месо.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 11. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи