Читај ми!

Дојење је храна, ако одрасли могу да једу на јавном месту, зашто не могу бебе

Светска недеља дојења сваке године се обележава од 1. до 7. августа у више од 170 земаља света како би се повећало знање и свест о значају и предностима дојења и обезбедила подршка дојењу. Међутим, још увек влада предрасуда да дете не треба дојити дуже од годину дана, јер ће наводно имати психичке последице, као и да млеко после годину дана више није квалитетно.

Првенствено као дула и неко ко се бави емотивном и физичком подршком женама током трудноће, на самом порођају, али и у периоду након бебиног рођења, Маријана Гњатић, гостујући у Београдској хноници, наглашава да је важно да мајке знају да водеће светске здравствене установе, попут Светске здравствене организације, Америчке академије педијатара, Уницеф, препоручују дојење не само годину дана, већ минимум две године и више.

„Ла леће лига“ као једна од водећих организација која подржава маме које доје, предлаже да маме доје бебу онолико дуго колико оно жели.

„Тешко је мами којој је то прво дете да се избори са утицајем околине. Међутим, оно што она треба је да каже је да је то њена ствар. Значи, апсолутно је то њена и бебина ствар“, наглашава Маријана Гњатић.

Такође, додаје саговорница Ане Манојловић, мајчино млеко задржава своје нутритивне вредности и дете кроз млеко и даље добија велику количину потребних и витамина, и минерала, и протеина на дневном нивоу.

„Дојење, уједно, задовољава и емотивне потребе детета и много је лакше смирити дете тако што ћемо му дати да доји, а не покушавати вербално да га умиримо“, напомиње дула.

Није срамота дојити дете у кафићу, парку, тржном центру јер сви знамо да је дојење храна, али је исто тако и емотивна подршка, блискост и повезаност.

„Ако ми као одрасли све то можемо да показујемо на јавном месту, онда апсолутно свака мама са својом бебом и са својим дететом има право да то ради на јавном месту“, наглашава гошћа Београдске хронике.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 11. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи