Читај ми!

Путна апотека - шта понети на годишњи одмор - без ових лекова никако

Шта овога лета мора да се нађе у нашој путној апотеци? Како и где да чувамо лекове? Уколико путујемо са бебом, шта још да понесемо? На ова питања одговоре су дале гошће Јутарњег програма РТС-а,Татјана Шипетић, директорка Фармацеутске коморе Србије и др Снежана Рсовац, педијатар Дечије клинике у Тиршовој.

„Особа сам која носи све када креће на пут, па је моја путна апотека велика. Оно што је најважније, лек за температуру, за болове, лекове за стомачне проблеме и дијареју, пробиотик, активни угаљ,електролите који се растварају у води. Ако имате алергије, онда треба понети таблете, креме после убода инсеката. Лекове против мучнине на путовању, средство за дезинфекцију и фластере", рекла је Татјана Шипетић. 

Како је истакла др Снежана Рсовац, када креће на одмор, у зависности од годишњег доба, прилагођава се потребама путовања.

Како чувати лекове на путовању,у оригиналном паковању или ван ње?

„Препоручила бих да прво проверимо рокове трајања лекова, да ли имамо довољну количину лекова за период боравка, важно је сачувати упутство", истакла је Татјана Шипетић.

Ако на пут поведемо бебу обавезни су аналгетици и антипиуретици, у оригинални саставима.Треба се консултовати са својим педијатром, бебама се не препоручују лекови за мучнину, прибор за прву помоћ, као и креме за заштиту од сунца", рекла је др Снежана Рсовац, педијатар Дечије клинике у Тиршовој.

Пошто је пандемија још у току, докторка Снежана Рсовац напомиње да се треба придржавати свих прописаних мера.

петак, 11. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи