Читај ми!

Чај за мршављење – постоји ли тако нешто

Чај за мршављење је нешто за чим постоји највеће интересовање, али нико са сигурношћу не може да тврди да ли тако нешто постоји или ипак морамо да водимо рачуна о томе шта и колико једемо и колико се крећемо.

Постоје биљке за које се може рећи да имају утицаја на губитак килограма, пре свега на губитак апетита и убрзавање топљења масних наслага, али су врло ретке, наглашава новинар и народни травар, Момчило Антонијевић, гостујући у Јутарњем програму.

Ефедра

Међу њима најпознатија је ефедра, биљка пореклом из Кине која се хиљадама година  користи у традиционалној кинеској медицини. Ова биљка садржи алкалоид ефедрин и делује тако што повећава нашу телесну температуру за пола степена и ремети начин како наш организам користи калорије.

„Уместо да ствара масне наслаге, та енергија се користи за благо повећање наше телесне температуре и истовремено смањује апетит. Али та биљка је прилично опасна за употребу, посебно за људе који имају повишен крвни притисак. Уопштено алкалоидне биљке треба употребљавати врло пажљиво“, наглашава Антонијевић.

Ефедре су јако старе биљке. Постоје више од 250 милиона година на планети. Старије су и од четинара и од диносауруса, а откривена је пре пар година једна врста ефедре и у подножју Старе планине.

Ботаничари су открили код нас такозвану патуљасту ефедру, коју у народу зову и вилина брада. Но, како саветује Антонијевић, пошто је то заштићена врста и простире се само на 200 метара квадратних, не би требало да је беремо.

„Ефедру не би требало, по мом мишљењу, нико да користи за мршављење, али ако причама о биљкама које би могле да се користе, опет су у питању неке егзотичне врсте које не расту код нас, пре свега гуарана и гарсинија“, додаје народни травар.

Гуарана

Гуарана расте у бразилским прашумама и кофеинска је биљка. Има исто дејство као кафа или зелени чај, али има једну специфичну предност да не диже крвни притисак.

Она утиче на смањење апетита и домородачко становништво је користи од давнина управо да би смањили осећај глади, али не зато што су желели да смршају, већ зато што су оскудевали у храни.

„Овде говоримо о чају од гуаране или екстракту, а не о неким другим производима пуним шећера“, напомиње Антонијевић.

Зелена кафа

Гарсинија која је код нас позната као зелена кафа садржи оксицитричну киселину за коју је доказано да снижава ниво масноће у крви и разлаже масне наслаге. Сузбија и осећај глади, али студије које су рађене о њох дају прилично контроверзне резултате.

„Но у сваком случају, гарсинија је много безбеднија за употребу од ефедре или гуаране“, додаје Антонијевић.

Келп

Кобу алга или келп се користи у Јапану и потпуно је безбедна за употребу, а садржи велику количину јода. Користи се за мршављење зато што изазива осећај ситости и делује као благи лаксатив.

Биљке са наших простора које имају слично дејство

Постоје и домаће биљке које се могу користити у сврху смањења апетита и топљена масних наслага, мада оне делују нешто другачије и нешто блаже, али су сасвим безбедне за употребу, каже гост Јутарњег програма.

Биљке са лаксативним дејством

Прву групу чине биљке са благим лаксативним дејством и могу да помогну особама које имају проблем са опстипацијом уколико је она узрок вишка килограма. То су пре свега ланено семе и кора крушине, која је можда најбољи доступан биљни лаксатив.

„Много бих је пре препоручио него сену, која иначе не расте код нас, то је медитеранска биљка, коју ја никоме не саветујем да је употребљава јер има веома снажно деловање које је врло непријатно, а дуготрајном употребом изазива још већу навику код људи и проблем се само погоршава. Зато и ако употребљавате ову биљку, најбоље да то буде краткорочно и да она не буде стални члан ваше биљне апотеке“, напомиње саговорник Бојане Марковић.

Биљке са диуретским дејством

Другу групу чине биљке са диуретичким дејством које помажу да се избаци вишак течности из организма. Пре свега то је пољски раставић, коморач и петељке трешања или вишања.

Благо диуретичко дејство има и кукурузна свила, али она после шест месеци од брања потпуно губи лековита својства.

Морач или коморач постаје све популарнији у последње време и има га чак и на појединим пијацама као веома укусно поврће и веома је популаран у италијанској кухињи. Али семе коморача умањује осећај глади, регулише варење, смањује надутост и делује благо диуретично.

„Посебно бих га препоручио породиљама зато што је коморач за њих вишеструко користан јер делује на процес лактације, имаће више млека, а и дете које пије то млеко неће имати грчеве“, објашњава народни травар.

Етерско уље коморача, уколико се разблажи неким носећим уљем и користи за масажу, врло ефикасно уклања и целулит. Чај је врло пријатног укуса и мириса и може да се користи дуже времена у континуитету.

Биљка суручица је у народу такође позната као корисна у губљењу килограма, али она првенствено има диуретично дејство. И она је позната по томе што садржи велику количину салицилних једињења, сматрају је прабаком аспирина и може се користити и против болова. Само они који већ узимају лекове за разређивање крви требало би пажљиво да користе суручицу.

Целер је такође постао популаран у последње време као намирница са ниском калоријском вредношћу, а изузетно је здрав. Код нас се најчешће користи корен, који јесте добар, али штапићи целера су корисни зато што се више енергије потроши на жвакање, него што се унесе калорија.

Целер такође делује благотворно на наше органе за варење, делује као благи диуретик, а користан је и за срце.

„Тако, ако желите да смршате, грицкалице замените штапићима целера. Има и напитака од целера, али ипак препоручујем да жваћете, јер човек има зубе с разлогом. Кашасту храну једу бебе. Поред тога и згодно је кад не знате шта ћете с рукама, онда грицкајте целер“, каже на крају гостовања у Јутарњем програму Момчило Антонијевић, новинар и народни травар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи