Читај ми!

Вишње – добре за превенцију артритиса и канцера, али и за укусне колаче

Једно су од најомиљенијих воћа, и то са добрим разлогом. Вишње нису само укуснe, већ садрже и витамине, минерале и бројна једињења са моћним благотворним ефектима за наше здравље.

Иако њихов облик, боја и укус зависе од сорте, све су вишње изузетно хранљиве и препуне влакана, витамина и минерала. 

Ово воће богато је антиоксидансима, фитохемикалијама, витаминима, хранљивим састојцима и влакнима. Све то може помоћи у подршци здравом организму, и може смањити ризик од одређених врста карцинома. 

Антиоксиданси

Висок садржај антоцијанина даје вишњама препознатљиву тамноцрвену нијансу. Ови моћни антиоксиданси, врста фитокемикалија, помажу ћелијама вашег тела да се заштите од слободних радикала.

Вишње такође имају још два снажна антиоксиданса: хидроксицинаминску киселину и перилил алкохол.

Фитохемикалије

Ова велика категорија супстанци штити ваше тело од одређених ензима који могу довести до упале, што може помоћи у смањењу болова код обољења као што је артритис.

Витамин Ц и калијум

Вишње су добар извор витамина Ц и калијума. Калијум може смањити ризик од хипертензије и можданог удара, а вишње га имају више у односу на јагоде или јабуке.

Влакна

Влакна из воћа, па тако и она из вишања помажу у смањењу ризика од добијања рака дебелог црева.

Такође, исхрана богата влакнима може помоћи у губитку килограма доприносећи осећају ситости и смањујући раст инсулина и шећера у крви.

Истраживањем се дошло до закључка да је седам различитих врста карцинома повезано је са повишеним нивоом масти, па је одржавање здраве тежине и у том смислу важно. Нека вам у томе помогну - вишње.

Свеже, смрзнуте или сушене - какве су вишње најбоље

Антиоксиданси у вишњама имају слично дејство на наш организам без обзира на то да ли их уносимо док пијемо сок од вишања или их једемо као суво воће.

Ипак, нешто мање антиоксиданаса унећемо конзумирањем вишања које су биле смрзнуте или их једемо као компот.

Добра вест је да, без обзира на то како једете вишње, садржај антиоксиданата је - значајан.

Хладна пита с вишњама за вреле дане - рецепт

Најпре припремите смесу на следећи начин: Миксером умутите два јаја. Додајте, док лагано мешате кашиком, 200 милилитара јогурта, 200 грама шећера, 200 грама гриза и 100 милитара уља, и на крају кесицу прашка за пециво. 

Једну преко друге, ређајте седам танких кора за питу, филујући сваку направљеном смесом.

Када поређате седам нафилованих кора, поспите последњу кору по ивици - очишћеним, благо исцеђеним свежим вишњама (око 200 грама). Од кора направите ролат. 

Када направите три таква ролата, ставите их да се пеку око 40 минута на 200 степени.

После печења, питу треба прелити сирупом. 

Припрема сирупа: 200 милилитара воде и 400 грама шећера помешати у шерпици и пустити тек да прокључа. 

Када врућу посластицу прелијете сирупом, оставите да се прохлади, а потом ставите у фрижидер. 

Служите хладно. 

субота, 12. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи