Читај ми!

Да ли нам је са старењем храна мање слана, а кафа слабијег мириса

Дански истраживачи открили су како се осећај мириса код људи мења са старењем, а успели су да утврде и које ароме временом постају мање оштре.

Ароме кафе и сланине бледе после 55. године, али мириси поморанџе, малине и ваниле остају снажни.

Старији људи су такође изјављивали да углавном воле да осете арому кафе, мада су и даље уживали и у мирисима пржене хране.

Научници са Универзитета у Копенхагену успели су да утврде који мириси бледе, а који не, експериментом – упоређујући 343 особе старости од 20 до 98 година.

Навели су да је студија показала да људи старењем не губе осећај мириса, супротно ономе што је наука некада сугерисала.

Водећа истраживачица Ева Хоненс де Лихтенберг Броге рекла је: „Иако је њихова способност да осете мирис прженог меса, лука и печурки знатно слабија, они једнако добро оећају мирис поморанџе, малине и ваниле, као и млађе одрасле особе. Стога опадање осећаја мириса код старијих одраслих изгледа прилично специфично".

Оно што је заиста занимљиво је да то, колико волите неки мирис не мора да зависи од перцепције интензитета, додали су истраживачи.

„Опште је познато да је слано - основни укус на који старење највише утиче. Будући да су укус и мирис снажно повезани када је храна у питању, наша перцепција мириса може бити поремећена, ако за почетак буде оштећена перцепција сланоће", додала је Броге.

Студија, објављена у часопису Квалитет и преференције хране, могла би се користити за побољшање оброка у старачким домовима, где је сваки пети становник неухрањен.

Истраживачи се надају да ће њихови налази такође помоћи у побољшању искуства током конзумирања хране старијих људи.

„Наши резултати показују да, докле год је мирис хране препознатљив, његов интензитет неће одређивати да ли вам се свиђа", рекла је Броге.

Дакле, ако неко жели да побољша искуства с храном код старијих особа, битније је обратити пажњу на уживање у јелу, него питати се које ароме им се чине слабије, закључак је испитивања.

субота, 12. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи