Читај ми!

Жалфија, лековита биљка коју је Карло Велики највише ценио

Жалфија је једна од најстаријих лековитих биљака. Латински назив читавог рода Salvia потиче од латинске речи salvare, што значи спасти, спасавати, излечити, јер су је Римљани још пре 2.000 година веома ценили и на разне начине употребљавали за лечење.

Жалфија је горка биљка која се користи против упале грла и крајника, првенствено захваљујући антисептичном деловању есенцијалног уља. Међутим, постоји мишљење да се чај од жалфије не препоручује за пиће, већ само за испирање усне дупље.

Момчило Антонијевић, новинар и народни травар, објашњава да је ово питање врло комплексно и напомиње да се не слажу сви стручњаци у давању одговора на њега.

„Оно што се поуздано зна је да уколико вам је жалфија потребна за испирање уста и грла, усне дупље, за испирање, рецимо десни које крваре, онда жалфију не треба кувати, већ само преливати кључалом водом, оставити да одстоји, најбоље сат времена и процеђени чај користити у току дана за испирање“, препоручује Антонијевић.

Уколико је чај припремљен на тај начин, онда ће се постићи деловање и танина, флавоноида које ова биљка садржи, као и есенцијалног уља које има снажно антисептично дејство.

Међутим, та есенцијална уља садрже и један кетон, тујон, који се налази у још неким биљкама, као што је пелин и вратић, и он код осетљивих особа може да изазове конвулзије.

„Од тог једињења се прави и чувени апсинт, који се правио у 19. веку и који су на Монмартру пили Ван Гог и Тулуз Лотрек. Познато је да је он јако опасан и халуциноген. Прописано је колико апсинт који се данас призводи може да има процената тујона, и то је 10 процената мање него тада. Жалфија због тога може да буде потенцијално опасна“, објашњава народни травар.

Неки од највећих заговорника и љубитеља жалфије, као што је био Рудолф Бројс, чувени немачки травар, сматрали су да жалфију треба припремати на посебан начин уколико чај желимо и да пијемо.

Он је направио чувену „Бројсову мешавину“, која се састоји од жалфије, матичњака, кантариона и нане, а припрема се тако што се жалфија прво прокува. Остави се да ври неколико минута, па се додају остале биљке које се не кувају и на тај начин то етерско уље жалфије испари.

„Али постоје и они фитотерапеути који кажу да може да се пије чај од жалфије који се само прелива кључалом водом, с тим што га не би требало пити у великим количинама. Једна до две шоље чаја у току дана и не дуже од две до три недеље у континуитету“, упозорава Антонијевић.

Благотворна дејства жалфије

– Жалфија је једна од ретких биљака која помаже у спречавању прекомерног знојења и делује јако добро као хормонални балансер па се посебно препоручује женама у менопаузи у борби против валунга, изненадних налета врућине.

За ту намену добро је комбиновати жалфију са матичњаком који смирује, али и са анисом који такође садржи фитоестрогене супстанце.

– Жалфија може помоћи и у регулисању менструалног циклуса и препоручује се код оскудних и болних менструација.

– Јако добро делује на органе за варење. Пошто је у питању горка и ароматична биљка у комбинацији са другим сличним биљкама, као што је трава ива, смиље и пелин, делује благотворно на нашу јетру, поспешује варење, спречава надутост.

– Жалфија у комбинацији са пелином је један од најбољих лекова против цревних паразита.

– Купке од жалфије се користе против појачаног знојења ногу, што је нарочито препоручљиво људима који имају атлетско стопало, јер поред тога што делује антисептично против бактерија, жалфија делује и фунгицидно. Кандида је врло осетљива на жалфију. Уколико постоји системска кандида, може да се пије чај од жалфије, посебно у комбинацији са другим биљкама које делују на кандиду, као што је лист ораха или вранилова трава.

– Док нису откривени антибиотици, жалфија је била један од главних лекова у борби против бактеријских инфекција, па је коришћена чак и у лечењу туберколозе.

Осим лековитих својстава, жалфија је и добар зачин. Италијани је пуно користе у кухињи, а Јапанци праве темпуру од жалфије. Јако добро се слаже уз меса, пачетину и свињетину.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи