Читај ми!

Шта узрокује суве и испуцале усне и како да их лечимо

Посебно када је хладније време готово свакоме се догодило да му уста постану сува и испуцала. Да је ово проблем од кога пати већина људи говори и чињеница да се балзам за усне може купити готово на сваком кораку. Међутим, питање је да ли нам они уопште помажу.

Људи вековима покушавају да открију како да залече испуцала уста. Коришћење пчелињег воска, маслиновог уља и других природних састојака забележено је већ у Клеопатрино време, око 40. године пре нове ере.

Постоје записи из 1833. године где се чак и ушни восак препоручује као успешан лек за суве, испуцале усне. Недуго затим, први комерцијални балзами за усне су се појавили на тржишту.

Усне морају бити меке, али издржљиве

Наше усне су стално изложене различитим утицајима – сунцу, ветру, сувом и хладном ваздуху. Морају да поднесу храну, пиће, козметику, грижење, додиривање рукама, контакт са одећом, љубљење и још много тога.

Дакле, наше усне морају бити еластичне и отпорне.

Усне се налазе на споју где кожа лица прелази у слојеве ткива које облаже усну дупљу. Усне су као такве сличније слузокожи, али уз додатак заштитног спољног слоја коже. Усне немају фоликуле длаке, нити знојне, пљувачне и масне жлезде.

Ова јединствена структура значи да су посебно склоне исушивању јер имају много нижу способност задржавања воде од остатка коже лица.

Шта узрокује сувоћу усана?

Многи од нас имају проблем са сувим и испуцалим уснама у одређено доба године. Ово се може догодити спонтано или због других различитих фактора:

- Упале усана, познате као љуспасти хеилитис. Ово може бити последица општег стања коже или инфекције као што је херпес, као последица лоших навика (пушење, грицкање или влажење усана и сл). У факторе ризика за настанак болести се убрајају: недостатак витамина Б, дуготрајно излагање сунцу, ветар и други чиниоци;

- Алергија;

- Лекови који утичу на пљувачне жлезде, мишиће који окружују уста или надражаји у пределу усана;

- Повреде језика, лош положај зуба или други стоматолошки проблеми;

- Лоше орално здравље које може бити последица општег занемаривања, поремећајем у исхрани или лошим хигијенским навикама;

- Опекотине – било превише врућом храном или од сунца. Опекотине могу изазвати оток, ожиљке и појаву пликова, уз интензиван бол који се тешко умирује;

- Поједина тешка и хронична обољења;

- Дехидратација, топлотни удар, грозница или висока температура;

- Назална конгестија која доводи до хроничног дисања на уста. Понекад може бити последица и обичне прехладе;

- Хладно време или хладан ветар који исушује уста;

- Често облизивање усана, што ствара непрекидни циклус мокро-суво што претерано исушује усне.

Сувоћа такође може довести до бола, свраба или пецкања.

Ако суве усне почну да узрокују озбиљне проблеме, најбоље је обратити се лекару.

Како можете лечити суве усне?

Важно је утврдити шта узрокује исушивање усана. Ако је то због лизања усана, онда морате да се потрудите да прекинете са том навиком. Ако је то због хладног, ветровитог или сувог времена, онда одређени мелеми и масти могу помоћи у заштити усана.

Пијење одговарајуће количине воде је такође битно, јер ово спречава сушење коже уопште.

Ако и ово није довољно, нежни, неиритирајући, балзами за усне, без додатне ароме  могу помоћи, јер делују као филм који прекрива површину усана, задржавајући влагу.

У већини случајева у овим балзамима се користи вазелин као основа (иако није потребан), заједно са рафинисаним минералним уљима и другим састојцима који могу помоћи у задржавању и одржавању функције баријере.

У трци за привлачење потрошача, произвођачи козметике испробали су низ нових састојака у својим балзамима за усне. Популарни балзами за усне често садрже адитиве због којих балзам може имати пријатан мирис или укус, или ублажити осећар иритације.

Неки од ових додатних састојака могу вам помоћи. На пример, ако проводите пуно времена на сунцу,  одличан је балзам за усне са додатком креме за сунчање.

Производи које треба избегавати

У многим случајевима ова једињења пружају осећај тренутног олакшања на уснама, али заправо не помажу у функцији баријере, а у појединим случајевима могу довести до веће иритације и чак погоршати сувоћу.

Када бирате балзам за усне, покушајте да избегавате производе који садрже ове састојке:

- Мирисе;

- Ароме, попут менте, цитруса, ваниле и цимета;

- Додатак сјаја, који појачава утицај сунчевих зрака;

- Боје, које могу изазвати иритацију и нимало не доприносе у стварању баријере;

- Ментол, фенол или салицилну киселину, што заправо може учинити да вам се усне још више исуше;

- Додатне, непотребне састојке као што су камфор, ланолин, октиноксат, оксибензон или пропил-галат.

И потрудите се да не гризете, додирујете или претерано лижете усне.

Одржавање хидратације и наношење благог балзама за усне требало би да постане свакодневна рутина за здраве, заштићене и влажне усне.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи