Читај ми!

Целер – рудник јединствених састојака благотворних за здравље

Осим тога што због јединственог једињења 3-н-бутилфталида – целер може имати ефекте на смањење холестерола, истраживачи верују да ово поврће има и многа друга заштитна једињења важна за људско здравље, чији се учинак увелико истражује.

У једној студији, када су пацови током осам недеља били храњени масном храном, они који су добијали екстракт целера показали су знатно нижи ниво липида у крви од пацова у контролној групи који нису добијали екстракт целера. 

Поред тога, утврђено је да екстракти од овог поврћа помажу у смањењу нивоа глукозе у плазми код одраслих особа. 

Доктор Џош Екс, нутрициолог из Нешвила, наводи да целер садржи антиоксидансе и полисахариде за које је познато да делују противупално, посебно флавоноидни и полифенолски антиоксиданси.

Истраживања указују на то да та једињења посебно помажу у борби против слободних радикала.

Истраживачи су идентификовали преко десетак различитих врста хранљивих једињења и антиоксиданаса који су одговорни за благодети производа од целера. Ту спадају фенолне киселине, попут кофеинске и ферулне, плус флаваноли попут кверцетина.

Због свог потенцијала за смањење упале, целер може бити користан за лечење широког спектра стања која су погоршана упалом, укључујући болове у зглобовима (попут артритиса), гихт, инфекције бубрега и јетре, проблеме са кожом, синдром раздражљивих црева...

Доктор Екс додаје да целер може да помогне у спречавању или лечењу хипертензије.

Верује се да одређене хранљиве материје које се налазе у целеру, могу да помогну у смањењу крвног притиска делујући као релаксант глатких мишића и побољшавајући проток калцијума и калијума у ћелије ​​и из њих.

Мали број калорија – препорука за дијету

Ово поврће може помоћи у спречавању или смањењу стварања болних чирева због посебне врсте етанолског екстракта који је користан у заштити слузнице дигестивног тракта.

Истраживачи верују да је целер добар за стомак, дебело црево и цревни систем због присуства хемијских састојака, попут флавоноида, танина и алкалоида. Та једињења контролишу ниво ослобађања желудачне киселине.

Целер има изузетно мало калорија и може бити драгоцена намирница која ће вам помоћи да смршате. Садржи влакна која вам могу помоћи да стекнете осећај ситости.

„Будући да целер помаже у смањењу мокраћне киселине и подстиче производњу урина, користан је у борби против бактеријских инфекција у дигестивном тракту и репродуктивним органима. Слично брусници, која је позната по борби против инфекција уринарног тракта (целе инфекције), целер може помоћи у превенцији инфекција, као и код поремећаја бешике, бубрега и можда чак и циста на репродуктивним органима" наводи се на порталу draxe.com.

Целер је из групе биљака које могу да штите од канцера, попут шаргарепе, целера, коморача, першуна. Одређене студије су показале да полиацетилени помажу у смањењу токсичности и боре се против стварања карцинома, посебно код рака дојке, црева и леукемије.

Полиацетилени такође имају бројне ефекте на јачање имунитета, укључујући способност за борбу против тумора.

Према наводима истраживања са Пољопривредног факултета на Универзитету Данске у Архусу, „полиацетилени су показали многе важне биоактивности, укључујући антиинфламаторну, антитуморску активност, као и дејство против бактерија".

субота, 12. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи