Кето-дијета се држи из морања, а ако желите уз њу да смршате - о томе питајте стручњака
Једна од најчешће спомињаних дијета на интернету је такозвана кето-дијета. Многи се одлучују за њу с планом да смршају, не распитујући се о томе да ли таква врста исхране носи ризике за здравље.
Кето-дијета заснива се на начину исхране који подразумева релативно велики унос масноћа, док је конзумирање угљених хидрата сведен на минимум. Оквирно, 60 одсто унетих материја су масти, а остало су протеини и угљени хидрати.
„Таква дијета је намењена деци која имају фармакорезистентну епилепсију, не реагују на лекове. Дијета се спроводи у контролисаним условима, под медицинским надзором", рекла је, гостујући у РТС Ординацији нутрициониста Данијела Масловарић из Института за мајку и дете „Др Вукан Чупић" у Београду.
Додала је да нека истраживања показују, иако још није доказано, да овакав тип исхране, може да се примењује код још неких поремећаја и болести као што су Алцхајмерова и Паркинсонова болест, леукемија, повишен ниво холестерола, тумор мозга, полицистични јајници...
Ипак, Масловарић упозорава да кето-дијета може озбиљно да угрози здравље ако се примењује без стручног надзора.
„Популарна кето-исхрана која се може наћи на интернету, није права, класична. То је у ствари, модификована Аткинсонова дијета. Слободан је унос масти и протеина, а угљених хидрата скоро да и нема, 10 до 15 одсто", каже Данијела Масловарић.
Упозорава да ни Аткинсонова дијета у више облика, која се „провлачи по друштвеним мрежама" није препоручљива за мршављење и да особа може најдуже на таквом режиму бити - месец дана.
Код људи који због болести морају бити на оваквој дијети, она траје до две године, па се потом постепено укида - опет, под медицинским надзором.
Говорећи конкретније о намирницама које укључује кето-дијета, Масловарић каже да ниједна врста намирнице није изричито забрањена, али да, за добијање жељених ефеката, постоје намирнице које се „не препоручују". Међу њима су концентровани слаткиши, сокови и грицкалице.
Павлака уместо млека
У зависности од типа кето-дијете, некада се убацују и житарице, пиринач, кромпир... Морају се, наводи нутриционисткиња, унети извесне количине угљених хидрата јер постоји опасност од хипогликемије.
Када је реч о млеку и млечним производима, каже да млеко и јогурт имају доста угљених хидрата и протеина, а да немају много масти, па су тако, за кето-дијету бољи павлака, маслац, пуномасни сиреви...
Поврће је такође укључено у исхрану.
„Ми кад планирамо ту дијету, уврстимо двадесетак врста поврћа, које има до 1,5 грама протеин,а а остало су угљени хидрати, и ми то укалкулишемо у дијету. Убацимо неке количине поврћа да би се задовољиле неке потребе за витаминима и минералима", испричала је Масловарић.
Намирнице које се фаворизују у кето-дијети су, између осталих, уље, путер, мајонез, свињско месо од бута, коштуњаво воће, павлака, јаја, печеница, сланина...
Нема забрањене врсте меса, па се тако током кето-дијете могу јести и пилетина, ћуретина, јунетина, јер свакако садрже протеине.
Дозвољене су и све врсте рибе. Воће је дозвоњено такође, али у малим количинама. Могу се користити боровница, јагоде, купине, малине, кајсија, бресква...
Коштуњаво воће се препоручује у мањим количинама.
Стручна рачуница
Важно је имати у виду да се јеловник за кето-дијету стручно и тимски планира, и да је све је ствар рачунања.
Од последица по здравље, које кето-дијета може изазвати су оштећења бубрега, нагомилавање камења у бубрезима, пад енергије, стања које изазивају недостаци витамина и минерала, опстипација...
Некада се лековима и додацима исхрани могу смањити наведене последице кето-дијете, што опет захтева присуство стручњака и консултовање лекара.
Кето-дијета без надзора, може из једног проблема (гојазност) организам увести у друге здравствене проблеме, па се свакако препоручује савет стручних лица.
Коментари